Kadi Vija Key Project – Roaming in Contemporary Society to Make Peace with It


Tutustuin Kadi Vijan laulutaiteeseen varmasti monen muun tavoin ensimmäistä kertaa kun Kadi Quartet kokoonpano voitti Young Nordic Jazz Comets 2013 -kilpailun Suomen karsinnan. Nyt 2020 lähdetään ikäänkuin uudelle kierrokselle, Kadi Vija Key Project on Vijan uusi omia sävellyksiä esittävä kokoonpano – kvartetti tämäkin – ja tie vie jälleen Nordic Jazz Comets -showcaseen joka tänä vuonna on muuttunut nuorten tulokkaiden esittelytapahtumasta ulkomaille havitteleville kypsempienkin muusikoiden kokoonpanoille. Se järjestetään tänä vuonna Suomessa We Jazz -festivaalin yhteydessä.

Uudella levyllä Roaming in the Contemporary Society to Make Peace with It keskeistä on ilmaisun omaperäisyys. Jo paperilla kokoonpanon instrumentaatio on poikkeuksellinen, Vijan laulun lisäksi kuullaan Max Zengerin bassoklarinettia, Tuomo Dahlbomin kitaraa ja Tuomas Timosen rumpuja ja paikoin myös kellopeliä ja syntetisaattoreita.

Standing Still aloittaa seitsemän raitaisen levyn minimalistisella yhden sävelen toistolla johon liittyvät pian Timosen rummut ja sitten Zengerin klarinetti. Bändin jäsenten roolit ovat lauletulle jazzille normaalia tasavertaisemmat – tätä tasapuolisuutta tuntuu korostavan sekin, että Vija tulee mukaan vasta ensimmäisen raidan puolessa välissä. Vijan sanattoman laulun tyyli on helposti tunnistettava ja persoonallinen – tyypilliseen scat-lauluun verrattuna nuotit ovat pitkiä ja melodiat harkitun oloisia, levy on kiirreettömän tuntuinen, kaikella on tilaa.

Mukana on myös kaksi sanoitettua laulua Circles and Falls ja Between the Lines. Näissä Key Project tuntuu tulevan askeleen lähemmäksi tavanomaisempia tämän vuosituhannen jazzin reuna-alueilla liikkuvia kokoonpanoja, erityisesti suomalainen Kvalda -yhtye (laulusolistina Aili Ikonen) tulee vahvasti näistä kappaleista mieleen.

Keskeisempää antia ovat kuitenkin sanattomat kappaleet – niistä vahvimpina omalla tavallaan svengaava Water Dripping Dance johon Dahlbomin villi avant-skronk soolo tuo jännittävän lisäulottuvuuden ja Roaming in the Contemporary Society jossa puolestaan vahvan soolon soittaa Zenger.  Myös bändin dynamiikan koko kirjon esittelevä  Chord Travel on hieno lopetus.

Omaperäisessä ilmaisussa siis Key Projectin suurin vahvuus, se kuuluu kaikessa mutta ei turhana erikoisuudentavoitteluna vaan mielenkiintoisena tapana tehdä laulettua jazzia tällä vuosituhannella.

Uutta levyä saa Kadi Vijan Bandcampista.

  • Kadi Vija – laulu
  • Max Zenger – bassoklarinetti
  • Tuomas Timonen – rummut, kellopeli, syntetisaattorit
  • Tuomo Dahlblom – kitara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *