Utopianisti II


utopianistiSäveltäjä ja multi-instrumentalisti Markus Pajakkalan toinen Utopianisti -projekti vyöryttää kuulijan korviin melkoisen kaleidoskooppisen kattauksen eri genrejä ja vaikutteita. Tärkeimpänä innoittajana Pajakkala mainitsee Frank Zappan ja samanlaista musiikillista iloittelua ja kompleksisuutta musiikista löytyykin, joskin yhteen pakettiin erilaista tunnelmaa ja kokoonpanoa on ahdettu tähän pakettiin laajemmalti. Levy on tietoisestikin tuotteliaan säveltäjän monipuolinen showcase-kooste.

Mekonium Fist avaa levyn myöhempien aikojen progen ja nyrjähtäneen modernin big band-soundin yhdistelmällä – 12 henkisen puhallinsektion vastapainona tykittelee kitaravirtuoosi Mika “Mr Fastfinger” Tyyskä. Hyvin ampaisee levy liikkeelle!

Toinen biisi The Vultures Were Hungry lisää sähkökitaravetoiseen proge-menoon baritoni  Waltteri Torikan ja sopraano Suvi Väyrysen ooppera-tyylisen laulun ja alkaa jo hieman pelottaa, että mennäänkö levyssä aivan liian syvälle progekikkailussa. Teatraalisuuden, mahtipontisuuden ja silmäkulman pilkkeen yhdistelmästä on vähän vaikea hahmottaa että miten tähän nyt suhtautuisi.

Onneksi levy kuitenkin vaihtaa vaihdetta ja tyyliä kappaleesta toiseen, vaikka Pajakkalan sisäinen palo yhdistellä kaikkea mahdollista jääkin levyn leimallisimmaksi piirteeksi. Modernin pinkeän sähkökitarasoundin lisäksi on myös vanhempaa 70-lukulaista proge-henkeä kuten kappaleissa Pohjola (Pekalle omistettu) ja Forest of the Bald Witch. Toimii klassisesta progesta jo teininä diggailleelle Jazzpossulle ainakin loistavasti! Erityisesti Pohjolan kansallisromanttinen suomiprogetus on hieno veto.

Ja mitä kaikkea muuta vielä löytyykään… On tangoparodiaa, balkan-humppaa, gypsyjazzia, pokeriautomaatin tuplausmusahenkistä Nintendo-äänipiiri soundia ja ties mitä. Monipuolisuudesta ja -mutkaisuudesta nauttiminen lienee levystä pitämisen perusedellytys.

Oman kokonaisuutensa levyn loppupuolella muodostaa Utopianisti meets Black Motor & Jon Ballantyne –osio joka on nimensä mukaisesti tehty blogia seuranneille varmasti tutun jazztrio Black Motorin ja New Yorkissa vaikuttavan jazzpianisti Jon Ballantynen kanssa. Erityisesti ilmavamman kuuloiset Too Many Eyeholes ja Derelicts in Space tuntuivat tälle kuuntelijalle vapauttavalta elämykseltä noin tunnin runsaudensarven päätteeksi. Oheismateriaali paljastaa näiden sävellysten olleen vähemmän viimeisteltyjä ja ylimalkaisempia kuin muualla levyllä – joskus jazzin säveltämisessä less is more – kunhan soittajat ovat oikeat.

Teknistä, taitavaa, monipuolista. Sitä kaikkea se on. Erityisesti jazzikkaasti vapaampi ja 70-luvun perinneprogempi matsku innosti, mutta siihen suuntaan Jazzpossun musiikkimaku on muutenkin kallellaan – toiset kuuntelijat löytänevät omat suosikkinsa. Suositeltakoon erityisesti kuuntelijoille jotka pitävät sekä jazzista että progesta – sitten uponnee täysilaidallinen. Suoraviivaisuuden ja yksinkertaisen ystäville lienee liian sekavaa soppaa.

Sibelius-Akatemiassa musiikkiteknologiaa opiskellut Pajakkala teki koko levyn prosessista myös lopputyönsä joka on netissä luettavissa. Erittäin mielenkiintoista materiaalia levytysprosessista kiinnostuneille, kannattaa tsekata jos kiinnostaa.

Levyä myydään Bandcampin kautta.

[bandcamp album=3499705594 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=tall2]

 • Markus Pajakkala – drums, percussion, soprano- tenor & baritone saxophones, flute & alto flute, bass clarinet, mellotron, various ethnic instruments, programming, additional keyboards & vibraphone

…with

 • Jaan Wessman – electric bass (1, 3, 5, 6, 8)
 • Ville Rauhala – upright bass (4, 7)
 • Mika Tyyskä aka Mr. Fastfinger – guitar (1)
 • Antero Mentu – guitar (3, 5, 6, 8 right channel, 13), sitar (13)
 • Anssi Salminen – guitar (7, 8 left channel, 13)
 • Juha Savela – guitar (4)
 • Kalle Elkomaa – organ (1, 3, 5), electric piano (3)
 • Tuomas Marttila – marimba (4), vibraphone (3, 6), congas (3)
 • Harri Kuusijärvi – accordion (4, 7)
 • Tero Hyväluoma – fiddle (7)
 • Waltteri Torikka – vocals (2, 4)
 • Suvi Väyrynen – vocals (2)
 • Pharaoh Pirttikangas – vocals (8)

The Utopianisti Big Band (1, 3, 6, 8):

 • Tommi Kolunen, Olli “Trumpenator” Helin & Jussi Toivonen – trumpet
 • Antti Hirvonen, Petri Juutilainen & Ulla Ahonen – trombone
 • Aulis Pöyhönen – bass trombone
 • Kasper Haikonen & Masa Orpana – alto sax
 • Petri Nieminen & Maiju Virtanen – tenor sax
 • Markus Pajakkala – baritone sax

Utopianisti meets Black Motor & Jon Ballantyne (tracks 9-12 + 13):

 • Sami Sippola – tenor saxophone
 • Ville Rauhala – upright bass
 • Simo Laihonen – drums
 • Jon Ballantyne – electric & grand piano
 • Markus Pajakkala – baritone saxophone, bass clarinet, percussion

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *