Jazz Finland Festival 2014: Young Nordic Jazz Comets


Suuri suomalainen jazz showcase-festari Jazz Finland avattiin eilen Young Nordic Jazz Comets -katsauksella jossa kuultiin viittä pohjoismaista nuorta bändiä.

Showcase-hengessä setit olivat lyhyitä, uusi bändi saatiin lavalle puolen tunnin välein joten tehokasta soittoaikaa jäi vain reilu 20 minuuttia / kokoonpano, mutta kyllähän siinäkin jonkun kuva kustakin bändistä sai.

Islanti: Aurora

ynjc_01
Photo: Veli-Matti Visuri

 

Homman polkaisi käyntiin Islannin edustaja Aurora, jonka musiikissa kuultiin melko laajaa skaalaa Helgi Rúnar Heiðarssonin free jazz -henkeäkin tavoittelevasta saksofonisolismista hellän melodisiin tunnelmiin. Parhaiten bändi säväytti räväkämmällä puolellaan.

 • Sigmar Þór Matthíasson, basso
 • Helgi Rúnar Heiðarsson, tenorisaksofoni
 • Tómas Jónsson, koskettimet
 • Óskar Kjartansson, rummut

Norja: Krokofant

ynjc_02
Photo: Veli-Matti Visuri

 

Norjaa edustanut Krokofant -trio toi kovasti mieleen Suomea aktiivisesti kiertäneen Equally Stupidin tenorisaksofoni-kitara-rummut kokoonpanon ja samanlaisen rock-henkisen vyörytyksen tähden. Rumpujen takana Axel Skalstadilla oli hyvä riehakas ja huumorintajuinenkin meininki päällä ja Jørgen Mathisenin tenorifoniin olisi toivonut lisääkin volumea. Illan bändeistä ehkä Jazzpossun suosikki – tsekkaa myös levy Spotifysta!

 • Tom Hasslan – kitara
 • Axel Skalstad – rummut
 • Jørgen Mathisen – tenorisaksofoni

Tanska: Musik Før Hemlösa

ynjc_03
Photo: Veli-Matti Visuri

Tanskalainen Musik Før Hemlösa –trio soitti hauraan melodista free’tä. Signe Emmeluthin alttosaksofoni sirkutti lintujen lailla ja Björn Peterssonin intensiivinen asenne bassonsoittoon miellytti, mutta jotenkin musiikin tunnelmaan ei lyhyessä setissä norjalaisten tykittelyn jälkeen päässyt mukaan.

 • Signe Emmeluth, alttosaksofoni
 • Amadeus Wedberg, rummut
 • Björn Petersson, basso

Ruotsi: Intone

ynjc_04
Photo: Veli-Matti Visuri

 

Viidestä bändistä ruotsalainen Intone edusti klassisinta jazz-soundia – vähän liiankin turvallisesti nuorten muusikoiden bändiksi. Sympaattinen puhaltajakaksikko Oskar Stenmark ja Eric Arellano vakuutti niin virallisen setin kuin jatkojamienkin aikana.

Bändi on ollut kasassa jo vuodesta 2010 ja pari vuotta sitten ilmestynyt ensilevy on Spotifyssa, uutta levyä tulossa ensi vuonna.

 • Eric Arellano, tenorisaksofoni
 • Beate Wiesinger, basso
 • Per Orvang, kitara
 • Oskar Stenmark, flyygelitorvi
 • Johan Birgenius, rummut

Suomi: Elena & the Rom Ensemble

ynjc_05
Photo: Veli-Matti Visuri

 

Suomen edustaja Elena & the Rom Ensemble soitti uuden laulaja Elena Mindrun nimissä julkaistulla levyllä kuultavia biisejä. Livetilanteesta ei ehkä ihan toivottavalla tavalla saatu irti lisätehoja, mutta hyvä ammattimainen suoritus ja rytmiryhmän basisti Eero Seppä ja rumpali Anssi Tirkkonen kuulostivat livenä erittäin hyvältä. Bändin oma materiaali erottui myös edukseen tässä katselmuksessa hyvin mieleen jäävänä ja silti persoonallisena.

 • Elena Mindru, laulu
 • Sampo Hiukkanen, viulu
 • Tuomas J. Turunen, piano
 • Eero Seppä, basso
 • Anssi Tirkkonen, rummut

Katselmuksen päälle saatiin nauttia vielä pari tuntia vapaamuotoieista jamitunnelmasta jonka kärkeen nuorisolle räväkän sooloilun mallia näyttivät Jorma Kalevi Louhivuori (trumpetti) ja Kari Ikonen (piano) – olipahan komea versio Softly as in a Morning Sunrisesta!

Festivaali jatkuu tänään perjantaina Musiikkitalolla viiden bändin showcasen voimin ja illalla Lavaklubilla, jossa tunnelmaa luovat Mopo ja We Jazz DJ:t erikoisvieraana Japanista DJ Sunaga T.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *