Jazz Finland 2014 – Lauantai – Korjaamo


Jazz Finland -festarit jatkuivat lauantaina Korjaamolla peräti 9 livebändin voimalla vuorotellen isossa Vaunusalissa ja intiimimmällä Vintillä ja keikat olivat ilmeisesti loppuunmyyty.

Etukäteen huoletti kahden salin kovin erilainen koko ja se miten Vintin keikkoja jokaisen setin tsekkaava kuulija mahtuu kuuntelemaan – Vaunusali nimittäin vetää yleisöä kolminkertaisen määrän Vinttiin verrattuna ja Vintin asiakaspaikkamäärä ei riitä edes festarien ulkomaisille kutsuvieraille – mutta järjestelyt pelittivät hyvin eikä siirtymissä ollut ongelmia ja yleisesti ottaen tunnelmassa päästiin perjantain Musiikkitaloon verrattuna aivan eri tasoille.

Elektro GT
jf-2-elektro_gt

Rumpali Mikko Hassisen uusi kokoonpano Elektro GT repäisi homman käyntiin Vintillä. Elektro GT:n kokoonpano on mielenkiintoinen – Hassisen rinnallamukana on kaksi jazzdiggareille tuttua nimeä: Aki Rissanen koskettimissa ja Jorma Kalevi Louhivuori trumpetissa, rokimpaa puolta edustavat kitarasankari Timo Kämäräinen ja mm. Stratovariuksesta tunnettu basisti Lauri Porra.

Komeasti rypistettiinkin. Aluksi huomio kiinnittyi Louhivuoren 70-luvun Miles Davisinkin mieleen tuoneeseen trumpetismiin, mutta setin edetessä show’n varastivat Kämäräinen ja Porra. Etenkin Porra oli riemastuttavan railakas solisti tavalla johon jazz-taustaiset basistit harvoin pystyvät – kuin ylikierroksilla käyvä Pekka Pohjolan ja Jaco Pastoriuksen yhdistelmä.

 • Mikko Hassinen – rummut
 • Jorma Kalevi Louhivuori – trumpetti
 • Aki Rissanen – koskettimet
 • Timo Kämäräinen – kitara
 • Lauri Porra – rummut

UMOjf-2-UMO

Suomen big band ylpeys UMOlle oli annettu muita kaksi kertaa pitempi setti teemalla 100% Finnish, 100% UMO – ohjelmistossa siis suomalaisia nykypäivän sävellyksiä. Jazzpossun makuun setti tosin jäi varsin vaisuksi ja energiataso oli illan matalin. Solisteista valopilkkuna tuikki trumpetisti Mikko Pettinen, joka on viimeaikoina muutenkin keikoilla vakuuttanut UMOn omista solisteista.

 • UMO – kapellimestarina Kari Heinilä

Mikko Innanen & Innkvisitio
jf-2-Innkvisitio

Yläkerrassa sen sijaan saksofonisti Mikko Innasen Innkvisitio räjäytti lian pois. Jo heti ensimmäisessä biisissä heti kun liettualainen tenorifonisti Liudas Mockūnas repäisi kunnon free -töräisyt ilmoille niin yleisön joukossa monien kuulijoiden silmät alkoivat loistaa ja hymyt nousta kasvoille. Selkeästi paikalla oli paljon avant-gardemman jazzin ystäviä – ei ihme sinänsä Vintin kattauksella.

Setin huipennus oli viimeisenä biisinä kuultu huikea versio Retrohetero -biisistä jossa Innanen vihdoin tarttui baritonifoniin ja puhallinkaksikko ja rumpali Joonas Riippa venyivät aivan huikeaan soittoon.

 • Mikko Innanen, altto- ja baritonisaksofonit
 • Liudas Mockūnas, tenorisaksofoni
 • Seppo Kantonen, syntetisaattorit
 • Joonas Riippa, rummut

Sun Trio
jf-2-SUNTrio

Yksi Jazzpossun ennakkoon eniten odottamista kokoonpanoista festareilla oli Louhivuoren veljesten – Jorma Kalevi jälleen trumpetissa ja Olavi rummuissa basisti Antti Lötjösen kanssa muodostama Sun Trio, jota possu ei ollut aiemmin kuullut livenä mutta aiemmat kaksi levyä ovat olleet suhteellisen kovassa fiilistelykäytössä.

Trumpettitrion olettaisi viihtyvän intiimimmässä tilassa suuren Vaunusalin sijaan, mutta Sun Trion musiikissa on jotain aivan maagista suuruutta ja se täyttää suurenkin tilan vaivatta ja etenkin Kalevin tyylikäs sähköisten efektien käyttö trumpetin kanssa hakee vertaistaan. Kohokohdaksi nousi herkkä Zebulon bändin edelliseltä levyltä.

Mukaan tarttui myös arvostelukappale bändin tulevasta levystä In The Dreamworld josta kohtapuoliin lisää asiaa blogissa.

 • Jorma Kalevi Louhivuori – trumpetti, flyygelitorvi
 • Antti Lötjönen – basso
 • Olavi Louhivuori – rummut

Elifantree
jf-2-elifantree

Peruuttanutta Teemu Viinikaisen trioa paikkasi omaperäinen Elifantree, jonka musiikin lähtökohdat ovat monilta osin lähempänä positiivisella tavalla outoa indie rockia kun jazzia. Rummuissa tällä keikalla Tatu Rönkköä tuurasi suoraan Sun Trion setistä alakerrasta saapunut Olavi Louhivuori. Erittäin hyvin kulki livenä – soundi oli täyteläisempi ja Pauli Lyytisen hienosta saksofonityöskentelystä pääsi nauttimaan enemmän.

 • Anni Elif Egecioglu – laulu, koskettimet
 • Pauli Lyytinen – tenorisaksofoni
 • Olavi Louhivuori – rummut

Jussi Fredriksson Jazz Warsjf-2-jazzwars

Myös monipuolisen jazz-puuhamiehen Jussi Fredrikssonin Jazz Wars -projekti oli livenä levyyn verrattuna positiivinen yllättäjä – pari vuotta sitten ilmestyneen levyn myöhäisfuusio henkinen sliipattu soundi on aiheuttanut pientä tökkimistä jotenkin ysäreine viboineen, mutta nyt livenä bändi oli selvästi tässä ajassa kiinni.

Jotenkin keskeiseksi ajatukseksi livenä nousi bändin eturivin erilaisten persoonien kirjo – Joonatan Rautio saksofonissa, Jukka Eskola trumpetissa ja Marzi Nyman kitarassa on kolmikko jota ei heti odottaisi löytävänsä samasta bändistä ja jokainen joutuu hieman sopeutumaan tilanteeseen – mielenkiintoista seurattavaa!

 • Jussi Fredriksson – koskettimet
 • Joonatan Rautio  – tenorisaksofoni
 • Jukka Eskola – trumpetti
 • Marzi Nyman – kitara
 • Ville Herrala – basso
 • Jussi Lehtonen – rummut

Raoul Björkenheim eCsTaSyjf-2-ecstasy

Raoul Björkenheimin eCsTaSykin joutui sopeutumishommiin, sillä bändi soitti tällä kertaa ilman basistia täysin improvisoidun setin. Harmi sinänsä, sillä Jori Huhtalan esitykset alkuvuoden levynjulkkarikeikalla Dubrovnikissa ovat jääneet mieleen yhtenä vuoden kohokohdista.

Hyvin bändi sopeutui ja etenkin Björkenheim itse soitti energisesti, mutta kyllä sitä normaaliohjelmistoa jäi kuitenkin näin showcase-tilaisuuteen kaipaamaan.

 • Raoul Björkenheim, kitara
 • Pauli Lyytinen, saksofonit
 • Markku Ounaskari, rummut

Timo Lassy Bandjf-2-lassy

Vintin ohjelman päätyttyä Timo Lassy Band pisti alakerrassa bileitä jo pystyyn. Ohjelmisto oli lähes kokonaan ahkeralla keikkailulla hiottua In with Lassy –kamaa joka toimii livenä testatusti joka kerta. Shootin’ DiceTeddy the Sweeper ja Where’s the Man nostivat taas kerran tunnelman kattoon. Ainoa uudempi biisi oli jo suunnilleen vuoden ohjelmistoon kuulunut balladi Stay Close, joten keväisten levytyssessioiden uuden materiaalin ympärille rakentuvaa settiä vielä odotellaan.

Erityisen sympaattinen näky oli lyömäsoitinkaksikko Teppo Mäkynen ja Abdissa ‘Mamba’ Assefa – erityisesti Teposta huokui eilen vastustamaton soittamisen riemu.

jf-2-teppo-mamba

Basisti Antti Lötjöselle tämä setti oli näillä festareilla jo neljäs, joten lötjis-% oli showcase-puolella noin 25% – melkoinen suomijazzin kulmakivi siis.

 • Timo Lassy, tenorisaksofoni
 • Georgios Kontrafouris, wurlitzer
 • Antti Lötjönen, basso
 • Abdissa ‘Mamba’ Assefa, lyömäsoittimet
 • Teppo Mäkynen, rummut

Dalindèojf-2-dalindeo

Illan viimeisenä bändinä vähän ennen yhtä aloitti Dalindèo, joka toi lavalle aivan mielettömän energialatauksen heti avausbiisistä Ota Linja 8! Muutenkin setti oli poikkeuksellisen kovaa kamaa ja yleisökin innostui tanssimaan vapautuneesti.

Huikea tunnelma kantoi loppuun asti ja Korjaamon illassa oli ihan aitoa jazzfestaritunnelmaa jota normaalia lyhyemmät setit ja kahden konserttitilan vaihtelu eivät päässeet tippaakaan latistamaan.

 • Valtteri Pöyhönen, kitara
 • Petri ‘Pope’ Puolitaival – tenorisaksofoni
 • Jose Mäenpää – trumpetti
 • Pekka Lehti – basso
 • Rasmus Pailos  – lyömäsoittimet
 • Jaska Lukkarinen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *