Valoja, varjoja – KYN – Jukka Linkola – Mikko Hassinen Savoyssa 21.10.2014


KYN

Akateeminen naiskuoro KYN on pitänyt ohjelmistossaan jazzia jo 25 vuoden ajan Kaija Viitasalon johdolla. Viime vuosina ohjelmiston kulmakiveksi on tullut etninen jazz, jossa jazzrytmit ja harmoniat yhdistyvät suomalaiskansallisiin teemoihin ja teksteihin. Viime vuosina KYNin ohjelmisto on kerännyt kiitosta ja palkintoja paitsi Suomessa myös Ranskassa Polyfollia -kuorofestivaaleilla, Taiwanissa Taipein kansainvälisillä kuorofestivaaleilla ja World Choir Gamesissa Latviassa.

Etnisen jazz-ohjelmiston helmi on ollut vuonna 2011 Virtaan -levylle ikuistettu Jukka Linkolan säveltämä Outo Kantele –sarja kuorolle ja viisihenkiselle jazz-bändille joka on saanut nyt rinnalleen kaksi uutta sarjaa, jotka kantaesitettiin eilen tiistaina Savoy-teatterissa – Jukka Linkolalta uusi kahdeksanosainen Loitsut kuorolle ja Mikko Hassiselta kolmiosainen Virpi Stenlundin runoihin pohjautuva Jos minä puhuisin sinulle .

Jukka Linkola – Loitsut

Säveltäjä Jukka Linkola on tehnyt KYNin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1990 kun hän sovitti kuotolle sävellyksensä Lady Day. Sen jälkeen KYNin ohjelmistoon on kuulunut useita Linkolan sävellyksiä, erityisesti Eija Ahvon ja Otto Donner Treatmentin kanssa tehdyltä Kuinka myöhään valvoo blues? -levyltä.

Uusi  sarja Loitsut jatkaa samoilla linjoilla kun Kantelettaresta muokattuihin teksteihin sävelletty Outo Kantele, mutta tällä kertaa ilman soitinsäestystä ja tekstit ovat nyt Linkolan omasta kynästä, joskin niissä kaikuvat kansanrunojen rytmit ja tunnelmat.

Nuorekkaalle naiskuorolle materiaali sopii hyvin – siinä yhdistyy kunnioitus luontoon ja maailmaan riittävään määrään uhmakkuutta ja tarmokkuutta.

Uusi musiikillinen materiaali ei tosin iskenyt Oudon kanteleen lailla – varsinainen loitsuamisen meininki ja dynamiikka jäi aika vähäiseksi ja toisaalta materiaali ei tietoisesti ottanut parhaita arvoja irti naiskuoron heleästä äänestä ja harmonisista mahdollisuuksista – jäätiin vähän puolitiehen kahden ääripään välissä joissa KYN pystyy molemmissa parhaimmillaan onnistumaan erinomaisesti.

 • Loitsu kiville
 • Loitsun synty
 • Kalastusloitsu
 • Loitsu Otsolle
 • Kylvetysloitsu
 • Loitsu käsille
 • Karhu taivaalla
 • Loitsu pelionnelle
 • Kiitoslaulu
 • KYN
 • joht. Kaija Viitasalo

KYN2

Mikko Hassinen – Jos minä puhuisin sinulle

Mikko Hassinen on ollut viime aikoinen ajankohtainen nimi uuden Elektro GT -kokoonpanonsa ansiosta. Uusi Jos minä puhuisin sinulle -sarja on monipuolisen rumpali/säveltäjä/sovittaja/kapellimestarin ensimmäinen laajamittainen kuorosävellys.

Väliajan jälkeen KYNin kanssa lavalle nousivat Hassinen itse rumpusetin taakse, tenorisaksofonisti Kari ‘Sonny’ Heinilä ja basisti Ville Herrala ja sarjan alkusäkeet lausunut kirjailija Virpi Stenlund jonka runoihin sarja perustuu.

Teos oli herkkä vuoropuhelu jazz-trion ja kuoron välillä. Kolme muusikkoa soittivat hellästi ja hiljaa, naiskuoron luontainen soundi oli otettu selvästi huomioon – Hassinen höyhenen kevyesti käsin ja sudein. Silti kuoron ja muusikoiden välinen tasapaino oli vähän hakusessa, tuntui että Heinilä puhalsi jo liiankin varovaisesti tenoriinsa ja silti se jätti kuoroa paikoitellen alleen äänenvoimakkuudessa.

Sinänsä kuoron ja muusikoiden yhteispeli toimii hyvin – naiskuoron heleää kudelmaa tyylikäs jazzin perinteestä ammentava soitto tukee oivasti. Kuitenkin dynamiikkaa ja koko sarjan draaman kaarta olisi kaivannut tähänkin sarjaan. Jotenkin tuntui kuin sarja olisi loppunut kesken.

Stenlundin rakkauden kaipuuta ja läheisen menettämisen pelkoa heijasteleva abstrakti teksti on moderniudessaan varsin eri maata kun Linkolan suomalaista runonlaulantaperinnettä heijastelevat tekstit. Se kuitenkin tuntui pelkistyvän tässä teoksessa sanojen virraksi joka solisi sävellyksen määrittelemässä uomassa.

 • Minä kunnioittaisin sinua…
 • Siksi kunnes kertoisit…
 • Sinä kulkisit ohitseni…
 • KYN 
 • joht. Kaija Viitasalo
 • Mikko Hassinen, lyömäsoittimet
 • Kari ‘Sonny’ Heinilä, tenorisaksofoni
 • Ville Herrala, basso

Jukka Linkola – Outo kantele

Sinänsä tuntui etukäteen oudolta, että jo useamman vuoden ohjelmistoon kuulunut Outo kantele oli kahden kantaesityksen konsertissa laitettu huipennukseksi, mutta sen verran selkeästi se illan kohokohdaksi nousi, että järjestys oli ehdottomasti oikea.

Kokonaisuudessaan seitsemän osaisesta sarjasta kuultiin levytetyt viisi osaa jotka muodostavat erittäin tyydyttävän kokonaisuuden. Tässä toimii kuoron koko skaala sähäkästä manauksesta kauniisiin eteerisiin harmonioihin ja viisihenkisen bändin materiaalikin on jo sinänsä kiehtovaa kuultavaa.

Outo kantele on yhä KYNin ohjelmiston säihkyvä jalokivi jota kehtaa esitellä yhä uudestaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin malliesimerkkinä suomalaisesta etnisestä jazzista.

 • Outo Kantele
 • Ei pahat hyvästä tiiä
 • Käki
 • Armottoman osa
 • Tanssilaulu
 • KYN 
 • joht. Kaija Viitasalo
 • Johanna Juhola, harmonikka
 • Kirmo Lintinen, piano
 • Kari ‘Sonny’ Heinilä, tenorisaksofoni
 • Ville Herrala, basso
 • Mikko Hassinen, lyömäsoittimet

Seuraavaksi KYNin keikkakalenterista löytyvät perinteiset joulukonsertit. Kuoron tekemisiä voi seurata Facebookissa.

 • 17.12. klo 18 ja klo 20 Joulukonsertti: Valkeuteen, Pyhän Sydämen kappeli
 • 20.12. klo 20 Joulukonsertti: Valkeuteen, Temppeliaukion kirkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *