We Jazz 2014 Preview 3: Timo Lassy & Higher Ground Paavalinkirkossa


lassy_higher_ground
Photo: Veli-Matti Visuri

We Jazz 2014 ennakkotapahtumista kolmantena oli tarjolla saksofonisti Timo Lassyn  ja Hanna-Maria Heleniuksen johtaman gospel-kuoro Higher Groundin ja pianisti Henri Mäntylän ja lyömäsoittaja Zarkus Poussan yhteiskonsertti Paavalinkirkossa jazzin ja gospelin kohtaamisen merkeissä.

Jos viime päivinä väkeä on kirkosta paljon eronnut niin Lassy ja Higher Ground tekivät parhaansa väen vetämiseksi Paavalinkirkkoon joka tuli kutakuinkin viimeistä istuinta myöten täyteen. Illan avasi Lassyn uusi sävellys For the Soul jonka ylevät sävelet asettivat riman heti korkealle ja yleisö oli heti alusta aivan innoissaan. Eläväinen kuoro heittäytyi hienosti tunnelmaan mukaan eikä palkeita säästelty.

Jazzin hengellisesti virittyneempää puolta edustavan John Coltranen työlle pitkälti rakentuneen spiritual jazz -tyylin edustajat ovat usein enemmänkin tulisieluisia saarnamiehiä, mutta Lassyn soitossa on enemmän viilentävää balsamia kuin tulta ja tulikiveä ja ilta jatkuikin pehmeämmässä gospel-hengessä. Uusina sovituksina Kuultiin niin gospel-klassikoita kuten Amazing GraceCome Sunday, Wade in the Water ja What a Friend We Have in Jesus kuin teemaan sopivia jazz-biisejä kuten ilman kuoroa esitetty Bronislaw Kaperin All God’s Chillun Got Rhythm, kuorolle uudella sanoituksella sovitettu Coltranen Equinox ja 70-luvun post-Coltrane spiritualismin edustajana kuoron kaimabiisi Doug Carnin Higher Ground.

Oli komeaa, ylevää, koskettavaa ja lopuksi tietysti hillitön gospel-svengi päälle. Mitäpä siihen lisäämään – hieno ilta!

Varsinainen We Jazz 2014 -festivaali alkaa ensi maanantaina Aleksanterinteatterissa ja jatkuu päivittäisellä monipuolisella ohjelmistolla aina lauantaihin asti. Koko ohjelmisto löytyy We Jazzin sivuilta.

 • Timo Lassy, tenorisaksofoni
 • Higher Ground kuoro
 • johtajana: Hanna-Maria Helenius
 • Henri Mäntylä, piano
 • Zarkus Poussa, lyömäsoittimet

One response to “We Jazz 2014 Preview 3: Timo Lassy & Higher Ground Paavalinkirkossa”

 1. Hello!

  Jazzmusiikin pitkäaikaisena diggarina oli ihan tykästynyt Paavalin kirkossa 1.12. syntyneisiin
  gospelmusiikki -tunnelmiin. Tietty kirkkoakustiikka ei ole koskaan helppo (paitsi puukirkoissa),
  ja siksi tilasoundissa oli osan ajasta liikaa ongelmia. Ja kokonaisuus repeili jälkikaiun vuoksi ainakin siihen kohtaan, jossa istuin, eli n. puolessa välissä (pituussuunnassa) kirkkosalia, orkesterilavalta oikealle.
  Muuten aivan hieno kokemus, sillä Timo Lazzy ja Higher Ground -kuoro edustavat varmuudella
  koko maan parhaimmistoa tällä hetkellä. Heille tsemppiä jatkossa! Ja kaikille muillekin jazzprojekteille, jotka luovat uutta, yksilöllistä ilmettä musiikkikulttuuriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *