Koippa! – Eero Koivistoinen Kirjasto 10:n Kymppiklubilla


koippa_1

Eilen Helsingin keskustan Kirjasto 10:n Kymppiklubilla vietettiin mainiota jazz-iltaa Eero Koivistoisen uuden Hati hati –levyn julkaisun merkeissä. Illan mittaan kuultiin kaksi settiä Koivistoisen nykyisen kvartetin musiikkia, katsottiin Koivistoisen pitkän uran vaiheita valottanut Anssi Mänttärin What is This -dokumentti ja Koivistoisen soittokumppanit kolmesta sukupolvesta – Reiska LaineSeppo Kantonen ja Jussi Lehtonen – ja Koivistoinen itse kertoivat tarinoita vuosien varrelta Matti Laipion johdolla.

Kvartetti – pianossa Alexi Tuomarila, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Jussi Lehtonen – oli livenä kovassa vedossa heti ensimmäisen setin avanneesta uuden levyn nimibiisistä Hati hati lähtien. Palikat olivat hyvin kasassa – tammikuussa 69 vuotta täyttänyt Koivistoinen on vielä vetreässä vireessä, pianossa Tuomarila toi hyvää melodista otetta ja rytmikaksikko Huhtala/Lehtonen hehkui intensiivisyyttä. Veteraanisaksofonisti antoi triolle paljon tilaa ja sitä osattiin käyttää komeasti – sooloissa erityisesti Huhtala osoitti erinomaisia kykyjään muutamaankin otteeseen ja Lehtosen viimeisen biisin Straight Up rumpusoolo taisi olla yksittäisin suurin tunnelman nostattaja. Hyvä bändi ja taitaa näin livenä koettuna olla levytystään astetta parempi muutaman kuuntelukerran perusteella, joten lisää keikkoja vaan tulille!

Keskusteluosuudesta jäi yksi Reiska Laineen esittämä ajatus päällimmäiseksi mieleen – Reiska nosti esille ajatuksen suomalaisen jazz-skenen hienosta omalaatuisuudesta, täällä ei liikaa ole seurattu suuren maailman esikuvia vaan on kehittynyt oma kulttuurinsa jolla on omat esikuvansa, Koivistoinen näistä yhtenä tärkeimmistä – vaikka hyväntuulisesti minkään Koivistoisen koulukunnan olemassaolo kiellettiinkin.

Tällaisissa eilisen Kymppiklubin kaltaisissa tapahtumissa paikallisen kulttuurin ja historian hienouden todellakin aistii kun yhteen tuodaan lämpimissä tunnelmissa kuuden vuosikymmenen varrelta muusikoita, yleisöä, musiikkia, kuvia, muistoja – samaa oli edellisessäkin jazz-illassa jossa aiheena oli Edward Vesala. Muodostuu jotain osasiaan suurempaa.

Uusi levy, jota on tarjolla CD:nä ja rajoitetun painoksen vinyyleinä perinteisen mustana ja reippaan oranssina, pääsee kauppojen hyllylle ensi perjantaina – ennakkotilaukset onnistuvat vaikkapa Levykauppa Äxästä. Levystä erikseen blogissa vielä lähitulevaisuudessa.

koippa_2

  • Eero Koivistoinen, tenorisaksofoni
  • Alexi Tuomarila, piano
  • Jori Huhtala, basso
  • Jussi Lehtonen, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *