Eero Koivistoinen Quartet – Hati hati


hatihati

Tammikuussa 69 vuotta täyttänyt Eero Koivistoinen on ollut pitkään suomalaisen jazzin suuria nimiä. Ensimmäisen vuosittaisen Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon vuonna 1967 voittanut Koivistoinen ei ole vierastanut vuosien varrella erilaisten tyylien fuusioita, uusien ideoiden kokeilua tai pop-musiikkiakaan – onpa Koivistoisen sävellys edustanut Suomea Euroviisuissakin aikoinaan. Uudella levyllä Hati hati yllättävintä onkin sen konstailematon akustinen jazz-kvartettitunnelma.

Mitään vanhan kertauksen tuntua ei kuitenkaan ole, bändin soundi on ehdottomasti moderni – siitä pitävät huolen maestroa yli 30 vuotta nuoremmat kyvykkäät soittokumppanit: pianossa Alexi Tuomarila, bassossa Jori Huhtala ja rummuissa Jussi Lehtonen.

Verrattuna torstain julkkarikeikan live-setteihin tunnelma YLEn studioilla 2012 äänitetyllä levyllä on varsin levollinen – suurin osa ajasta vietetään balladitunnelmissa, Seaside ja Tuomarilan yllättävä sovitus Dylan-klassikosta Times They Are a-Changin, vedetään herkästi Koivistoisen ja Tuomarilan duona. Jazzpossun korviin levy kolahtaa kuitenkin koviten kun otetaan räväkämmin, avausbiisi Hati hati ja Koivistoisen Afrikan lempimaan Mosambikin kunniaksi nimetty Moz kulkevat kovaa ja imevät mukaansa korostaen sooloissaan Koivistoisen vahvan tenorin elinvoimaa.

...vai olenko sittenkin vain kuunnellut levyä väärällä nopeudella?
…vai olenko sittenkin vain kuunnellut levyä väärällä nopeudella?

Melodisten jazzballadien ystäville äänimaailmaltaan erittäin miellyttävä levy maistunee kokonaisuutena hyvin, mutta kyllä Jazzpossu olisi ainakin yhtä räväkämpää biisiä vielä kaivannut tunnelmaa nostamaan – tällä rytmisektiolla siihen olisi ollut hyvä tilaisuus ja livenä intensiteetti olikin kautta linjan korkeammalla tasolla.

Levy on turkulaisen Svart Recordsin ensimmäinen uusi jazz-julkaisu – viime vuonnahan Svart julkaisi uudelleen Koivistoisen Original Sin -levyn. Toivottavasti lisääkin jazzia Svartilta tulee, on sen verran tyylikäs julkaisu nimittäin.

Ensi perjantaina virallisesti ilmestyvää levyä voi nyt tilata suoraan levy-yhtiöltä (CD tai LP) tai Levykauppa Äxästä.

  • Eero Koivistoinen, tenorisaksofoni
  • Alexi Tuomarila, piano
  • Jori Huhtala, basso
  • Jussi Lehtonen, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *