Jimi Tenor & UMO – Mysterium Magnum


mysterium

 

UMO40. juhlavuoteen mahtuu myös levyjulkaisuja. Ensimmäisenä näistä ilmestyi Mysterium Magnum joka UMOn ja Jimi Tenorin yhteistyön hedelmiä.

Levy on ensimmäinen Tenorin kokonaan big bandille säveltämä levy. Ennakko-odotukset olivat varsin korkealla sillä kolmen vuoden takaisella The Mystery of Aether -levyllä oli muutama varsin mehukas useamman puhaltajan raita jotka huokuivat harvinaisen autenttisesti menneiden vuosikymmenten hämyisän spiritual jazzin henkeä.

Samanlaista mystiikkaa, hämyä, jännitettä ja vaaran tuntua on tarttunut vinyylille UMOnkin kanssa, mutta sitä paljon puhuttua, mutta vaikeasti määriteltävää “autenttisuutta” on jotenkin vähemmän mukana. Monissa kappaleissa on soundtrack-pastissihenkeä – vähän samalla tavalla kuin Valtteri Pöyhösen UMOlle säveltämässä Yön rakastajassa – jossa on vähän semmonen fiilis, että tehdään tietoisesti “genremusaa”.

Kokonaisuus hakee myös vähän muotoaan – levyllä on useampi lyhyt välibiisi, mutta kokonaisuuden kaari ei oikein hahmotu. Välisoitot saavat kokonaisuuden tuntumaan kokoelmalta erilaisia big band-ideoita kun yhdeltä ehjältä levyltä.

Ei aivan siis se täysosuma jota toivoin, mutta hetkittäin kyllä erittäin hienoja biisejä normaalia hämymmän big band -soundin ystäville – näistä aihioista olisi saanut ehkä muovattua hienommankin levyn. Etukäteen julkaistu sinkku Ghost Warrior on vahvaa paahtoa, Kraterassa 70-luvun takaa-ajojazz toimii. Keskivälin balladi I Was Here tuntui ensin perinteisemmässä romanttisessa “saksofoni yössä”-hengessään levylle huonosti sopivalta, mutta on useampien kuuntelujen jälkeen noussut ehdottomasti suosikkibiisien joukkoon.

Levyä myy Levykauppa Äx: CD, punainen vinyyli, valkoinen vinyyli

 • Jimi Tenor Säveltäjä, Sovitus, Huilu, Tenorisaksofoni, Koskettimet
 • Abdissa ”Mamba” Assefa Perkussiot
 • Heikki Tuhkanen 2. pasuuna
 • Ilkka Mattila Kitara
 • Jaska Lukkarinen Rummut
 • Jouni Järvelä Saksofoni
 • Kasperi Sarikoski 1. pasuuna
 • Mikael Långbacka Bassopasuuna
 • Mikko Hassinen Rummut
 • Mikko Mustonen 2. pasuuna
 • Mikko Mäkinen Saksofoni
 • Mikko Pettinen 3. trumpetti
 • Mongo Aaltonen Perkussiot
 • Olli Ojajärvi Tenorisaksofoni
 • Pekka Laukkanen 3. pasuuna
 • Pertti ”Pepa” Päivinen Baritonisaksofoni
 • Seppo Kantonen Piano
 • Teemu Mattsson 1. trumpetti
 • Teemu Salminen Tenorisaksofoni
 • Tero Saarti 4. trumpetti
 • Timo Paasonen 2. trumpetti
 • Ville Huolman Basso

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *