Frank Woeste – Pocket Rhapsody


woeste

Saksalaissyntyinen, mutta melkein parikymmentä vuotta Ranskassa asunut pianisti Frank Woeste ei ole uuden ACT Musicin julkaiseman levynsä Pocket Rhapsody kansitekstien mukaan kovin tunnettu nimi Saksassa. Näillä leveysasteilla mies lienee sitäkin vähemmän tunnettu, mutta ehkä ACTin tuella asioihin tulee muutosta – levy on nimittäin varsin raikas sekoitus Eurooppalaisen jazzin moderneja tuulia.

Levyn ydinkokoonpano on trio, kitarassa David Bowien Blackstarin myötä laajempaakin huomiota viime aikoina saanut Ben Monder ja rummuissa Ambrose Akinmusiren bändissä muutamaankin otteeseen ja viime vuoden lopulla Thundercatin kanssa Suomessa käynyt Justin Brown, mutta sitä ei soundista arvaisi. Woeste loihtii nimittäin akustisen pianon kaveriksi sähköisistä koskettimista laajan skaalan erilaisia ääniä jotka saavat “taskurapsodian” soimaan lähtökohtiaan suurempana.

Oman tärkeän osansa tuovat myös vierailijat – trumpetisti Ibrahim Maalouf tuo muutamalle raidalle hienojaa Lähi-idän sävyjä, laulaja Youn Sun Nah rauhoittaa tunnelman yhdeksi kappaleeksi ja jousiduo Sarah Nemtanu viulussa ja Gregoire Korniluk sellossa saavat musiikin soimaan lempeästi, mutta arvovaltaisesti.

Levyn tunnelmat vaihtuvat kappaleesta toiseen varsin laajalla skaalalla ja muut ACTille levyttäneet artistit tulevat usein mieleen – Nah’n laulama kappale voisi hyvin olla hänen omilta levyiltään, jousiduon kanssa Woeste kuulostaa kovasti Iiro Rantalan String Triolta ja moneen otteeseen eri genrestä vaikutteita hakeva moderni pianonsoitto tuo mieleen Esbjörn Svenssonin.  Paikoin vedetään vahvasti rock-rytmienkin puolelle Monderin pistäessä särön päälle epäilemättä ranskalaiskitaristi Noël Akchotélle omistetussa kappaleessa Nouakchott.

Tyylien kirjo on sen verran laaja, että ei paperilla uskoisi siitä tulevan kokonaisuutta, mutta levy soljuu kuitenkin sulavasti alusta loppuun – yksi laulubiisi The Star Gazer tosin jää hieman kummajaiseksi.

Riemastuttava positiivinen yllätys alkuvuoden levysadossa tämän päivän Eurooppalaisten muita genrejä syleilevien jazz-tyylien ystäville.

Uutta levyä myy Naxosdirect, siitä löytyy myös neljän raidan promo Spotifysta.

  • Frank Woeste, koskettimet
  • Ben Monder, kitara
  • Justin Brown, rummut
  • +Ibrahim Maalouf, trumpetti
  • +Youn Sun Nah, laulu
  • +Sarah Nemtanu, viulu
  • +Gregoire Korniluk, sello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *