Reija Lang Miehistö – Uuden Oodi


reija_lang_miehistö

Reija Langin uusi Miehistö -kokoonpanon kanssa tehty Uuden Oodi on laulajalle uusi aluevaltaus – ensimmäistä kertaa levyllä kuullaan Langin itse sanoittamaa suomenkielistä musiikkia. Miehistössä mukana oiva joukko Suomen kärkikastia – puhaltimista pasuunassa Heikki Tuhkanen, saksofonissa kahdella raidalla Mikko Innanen, pianossa Seppo Kantonen, bassossa Moposta parhaiten tunnettu Eero Tikkanen ja rummuissa Suomesta takaisin Yhdysvaltoihin taannoin muuttanut André Sumelius.

Uutta, suomenkielistä laulujazzia ei ilmesty niin hirveästi, joten levyn konsepti on ilahduttava. Persoonallista otetta ilmaisuun tulee lisää sanoitusten kautta. Hawkingin akkuna ja Langin isälle omistettu Kuviolento paljastavat laulajan kiinnostusta tekniikkaan ja tieteeseen.

Jazzkevään toiseen suomenkielistä laulujazzia sisältävään levyyn, Aili Ikosen Laulan, verrattuna Uuden Oodi ei ole aivan yhtä perinteistä jazzviihdettä vaan ote on hieman modernimpi. Henkisesti paikoin liikutaan nyt 60-luvun puolessa välissä. Kantosen sävellyksistä ja pianismista nousee paikoin mieleen Blue Note-levy-yhtiön post bop ja Herbie Hancockin 60-luvun soitto. Hitaat balladit, Sumeliuksen Takaumaa ja Kantosen Uuden Oodi palkitsevat keskittyneen kuuntelun.

Hieman turhan turvalliseksi kokonaisuus jää. Sen huomaa saksofonisti Mikko Innasen tullessa mukaan kahdella viimeisellä raidalla hieman karheampaa ilmaisua tuoden. Levyn riemastuttavin raita on säästetty viimeiseksi – ilkikurisen vallattomasti keikkuva Mikko Innasen sävellys Rahastus tuo kovasti mieleen rumpali Sumeliuksen Mingus-tribuuttiprojekti Tonight at Noonin musiikin. Kulmikkaampi ilmaisu saa korvat kunnolla hörölle ja tätä sarjaa olisi mielellään levyllä kuullut lisääkin.

Perjantaina ilmestyvää levyä myy Levykauppa Äx.

  • Reija Lang, laulu
  • Heikki Tuhkanen, pasuuna
  • Mikko Innanen, saksofoni
  • Seppo Kantonen, piano
  • Eero Tikkanen, basso
  • André Sumelius, rummut

2 responses to “Reija Lang Miehistö – Uuden Oodi”

  1. Malmitalon Jazz`Jam konsertit vuotta ja risat ensi sunnuntaina !! t Kalmisto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *