Michael Formanek & Sibis Alumni Big Band Koko Jazz Clubilla


formanek_koko

Vuoden jazz-levyistä big band -julkaisujen terävimpään kärkeen kuuluu varmasti basisti Michael Formanekin johtaman 19 henkisen Ensemble Kolossuksen ECM:n alkuvuodesta julkaisema The Distance. Kiitos Sibelius Akatemian, tätä musiikkia saatiin kuulla elävänä nyt myös Helsingissä Koko Jazz Clubilla Mikko Hassisen johtaman Sibis Alumni Big Bandin esittämänä, Formanek itse bassossa.

Ensemble Kolossus koostuu pitkälti avant-gardeen kallellaan olevista New Yorkissa vaikuttavista muusikoista ja Formanekin musiikki heijastelee tätä monipuolisuudessaan ja siinä miten yksittäisille solisteille jätetään paikoin paljon tilaa luovaan ilmaisuun.

Valtaosan levystä muodostaa kahdeksanosainen Exoskeleton joka muodosti myös Kokon keikan varsinaisen setin. Sen tunnelmat vaihtelevat impressionistisesta maalailusta Gil Evansin ja Duke Ellingtonin perinteisemmät big band otteet mieleen tuoviin hetkiin ja niistä aina vapaan improvisaation pauhuun asti – välillä kiihdytetään menoa nopeatempoiseen post boppiinkin. Modernin jazzin kirjo on hyvin esillä ja monipuolisuudessaan Exoskeleton on hieno teos joka paljastaa soittajistaan monia puolia niin yhdessä kuin erikseen.

Sibiksen kotimaisista kärkinimistä koottu big band suoriutui haastavasta tehtävästä paremmin kuin hyvin. Formanek oli silminnähden bändin soittoon tyytyväinen ja useampi solisti sai setin mittaan henkilökohtaista hyväksyntää mestaribasistilta. Soolo-osuuksissa vahvasti henkilökohtaisella ilmaisullaan illan hienoimman hetken tarjosi ehkä Good Romansista tuttu kitaristi Ilari Filander jonka kitarasoolo täytti alkuperäisen Mary Halvorsonin paikan ja hengen ollen kuitenkin hyvin persoonallinen, myös Aaro Huopainen pasuunallaan ja Martti Vesala hyttysen ininän hengessä puhisseella trumpetilla pysäyttivät kuuntelemaan. Perinteisempää vahvaa sooloilua kuultiin myös takarivin trumpeteilta – sekä Kalevi Louhivuori että Tero Saarti soittivat vahvat soolot.

Kompissa vahvan panoksen antoi rumpali Mika Kallio joka varsinkin keikan alkupuolella oli vahvasti osat ja tunnelmat toisiinsa sitova punainen lanka – yhteispeli Formanekin kanssa sujui myös mahtavasti.

Noin puolitoistatuntisen keikan päätteeksi saatiin toki vielä encorena myös levyn avaava lyhyempi teos The Distance.

Mikäpä siinä, eiköhän tässä ollut yksi tämän vuoden parhaista big band -keikoista Suomessa, mahtava homma Sibikseltä järjestää kansainvälisesti aivan huippukiinnostavaa musiikkia tänne Helsinkiin näin sopivasti “vuoden levy”-listojen ilmestymiskauden alla.

Muistutettakoon vielä tässä big band -musiikin ystäviä siitä, että huomenna 26.11. Arabiasalissa kisataan Suomen Big Band -mestaruudesta seitsemän kokoonpanon kesken ilmaisessa tapahtumassa kello 13 alkaen.

  • Mikael Formanek, basso ja sävellykset
  • Sibis Alumni Big Band joht. Mikko Hassinen
  • Saksofonit: Max Zenger, Sampo Kasurinen, Manuel Dunkel, Joakim Berghäll, Mikko Innanen
  • Pasuunat: Heikki Tuhkanen, Pekka Laukkanen, Aaro Huopainen, Christopher Hernacki
  • Trumpetit: Teemu Mattsson, Mikko Pettinen, Tero Saarti, Kalevi Louhivuori, Martti Vesala
  • Komppi: Panu Savolainen, marimba, Joonas Haavisto, piano, Mika Kallio, rummut, Ilari Filander, kitara 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *