Jazzpossun top 5 suomalaista jazzlevyä 2016


best_of_2016_fin

Jazzvuosi 2016 toi tullessaan paljon mainioita levyjä suomalaisilta muusikoilta. Ei ollut vaikeuksia löytää tähän juttuun viittätoista tärppiä ja hyviä levyjä jäi ulkopuolellekin.

Katso myös Top 5 ulkomaiset

10 Bubbling Under

5: Maxxtet: Chapter 1

maxxxtet

Nuori saksofonisti Max Zenger on muutaman viime vuoden aikana kykyjään monissa eri yhteyksissä – oisikohan tämä Maxxxtet kvartetin levy se joka jää mieliin läpimurtona. Ainakin se on hieno levy ja erityisesti huomion arvoinen siksi, että siinä missä nuorten jazzmuusikoiden levyt yleensä ovat parhaimmillaan yhdistellessä eri genrejen vaikutteita niin Maxxxtet luottaa perinteiseen akustiseen jazz meininkiin.

https://soundcloud.com/max-zenger/maxxxtet-chapter-1-teaser

4: Jukka Eskola Soul Trio: I & II

soul_trio_eps

10 tuumainen vinyyli-EP on hauska formaatti muuten, mutta vuoden levyjä arvostellessa Grotto Editionsin neljän EP:n sarja tuotti hieman päänvaivaa. Jonkunlaisena kompromissiratkaisuna päätin yhdistää tähän listalle Jukka Eskola Soul Trion kaksi julkaisua joista saisi yhdistettynä myös mainion täymittaisen levyn.

Soul Trion meiningissä jatkuu suomalaisen jazzin Ricky-Tick Recordsin myötä huipulle nousseen sukupolven tarina – samaan tapaan kun Timo Lassyn musiikissa, myös Eskolan musiikissa Five Corners Quintetin nu jazzikkaan menon jälkeen on nyt enemmän 60-lukulaista groovea ja soul jazz sointia. Tämä musiikki svengaa huikeasti parhaimmillaan  – ei siitä pääse mihinkään.

3: Dalindèo – Slavic Souls

slavic_souls

Dalindèon Slavic Souls jatkoi Kallio-levyn viitoittamalla tiellä rautalankakitaran ja suomalaisen melankolian ja rytmimusiikin eri tyylien riemukkaalla yhdistelmällä. Tiukka paketti hyvän mielen musiikkia jota kuunnellessa ei käy aika pitkäksi – Kallion veroinen levy mielestäni.

Kuuntele Spotifyssa

2: VIRTA – Hurmos

virta-hurmos-lp

Loppuvuodesta vuoden levyjen kärkikahinoihin kiilasi VIRTA jonka kolmisen vuotta kypsytelty kakkoslevy Hurmos lunastaa esikoislevyn asettamat odotukset. Modernissa post-jazzissa kuuluu nuorten muusikoiden tekemisen aitous – elektroniset efektit ja soundit eivät piilota inhimillistä itseilmaisua vaan pikemminkin korostavat sitä – tämän ajan musiikkia parhaimmillaan.

Kuuntele Spotifyssa

1: Aki Rissanen – Amorandom

amorandom

Aki Rissasen trio on vuosien varrella parantanut huimasti ja Amorandom -levyn jälkeisillä keikoilla meininki on ollut vakuuttavaa – voipa seuraava levy mennä tämänkin edelle ensimmäisten keikoilla kuultujen uusien kappaleiden perusteella.

Voimakasta musiikkia jossa piisaa dramaattista dynamiikkaa ja jännitteet ja niiden purkaminen ovat kohdallaan. Yksinkertaisesti vuoden parasta jazzia Suomessa.

Kuuntele Spotifyssa

Katso myös Top 5 ulkomaiset


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *