Timo Lassy Band kunniakierroksella Sellosalissa


Timo Lassy Bandin kaksitoista kaupunkia kattava kymmenvuotisjuhlakiertue rantautui eilen keskiviikkona Tallinnasta Suomeen – ensimmäisenä pysäkkinään Espoon Sellosali.

Viime viikolla juhlittiin pääkaupunkiseudulla Kerkko Koskisen ja UMOn Agathan 10-vuotisjuhlia eikä tuon toisen merkkipäivän mieleen nousemista voinut välttää. Kuuluvathan Ultra Bran kolme ensimmäistä albumia Lassynkin ensimmäisten levytysten joukkoon vaikka vakipaikasta bändissä hän silloin kieltäytyikin ja tänä syksynä Lassyn ja Koskisen tiet kohtasivat jälleen Lassyn toimiessa toisena saksofonisolitina American Miniature Horse -saksofonikonsertossa.

Lassy on omaa luokkaansa yhden suomalaisen jazzin tämän vuosituhannen keskeisen tarinan ikonisena hahmona. Ricky-Tick Recordsin riveistä suomalaisen jazzin kestotähdiksi Lassyn lisäksi ovat jääneet Dalindèo ja Jukka Eskola – kaikille on yhteistä tanssittavammasta klubijazzista siirtyminen orgaanisempiin ja perinteisempiin äänimaailmoihin, löytyi tämä suunta sitten 60-lukulaisen hard-bopin, soul jazzin, rautalangan tai bossa novan kautta – mutta tämän ajan hengen muutoksen parhaiten hahmottaa Lassyn levytyksiä kuuntelemalla matkaten Five Corners Quintetistä oman Timo Lassy Bandin viimeismpään levyyn asti. Siinä reissussa on tullut todistetuksi että musiikin helppo lähestyttävyys ja jazzdiggareiden pieniä piirejä suuremman yleisön tavoittaminen ei ole sähköisistä soundeista taia uuden populäärimusiikin vaikutteista kiinni – Timo Lassy Band on ehkä soundeiltaan puhdasta jazzia jota olisi voinut ehkä kuulla jo 60-luvulla, mutta kaiken ikäisen yleisön viihtyminen Lassyn keikoilla on aina ollut ja on vieläkin takuuvarmaa.

Juhlakiertueen Espoon keikalla oli arvokkaan tapahtuman tuntua – usein Sellosalin jazzkeikoille jää saliin reilusti tyhjää, mutta nyt tupa oli melkein viimeistä riviä myöten täynnä ja jotain juhlavaa tunnelmaa selvästi väreili ilmassa. Keikan materiaali kattoi ajallisesti odotetusti bändin kaikki levyt – keskeisimpään asemaan nousi nyt 10 vuotta vanha esikoinen The Soul and Jazz of Timo Lassy jonka kahdeksasta kappaleieta keikalla kuultiin tulkinnat neljästä – hienoihin hetkiin kuuluivat näistä avauskappale Early Move joka viritti  tunnelman kohdalleen ja spiritual jazz -henkinen Lassy Bandia ennen jo rumpali Teppo Mäkysen johtaman Teddy Rok Sevenin ohjelmistoon kuulunut Universal Four tarjosi kiiretöntä fiilistelyä Alice Coltranen hengessä ja pitkät soolopätkät niin Mäkyselle kuin basisti Antti Lötjöselle.

Keikassa oli vahvasti ‘hittikimaran’ tuntua – niin hyvässä kuin huonossa. Tutut kappaleet toivat mieleen mukavia muistoja keikoilta ja levyiltä vuosien varrelta ja toimiihan tämä konsepti takuuvarmasti, mutta vähän rutiininomaisesti ja yllätyksettömästi reilun tunnin mittainen keikka rullasi eteenpäin. Mutta eihän Timo Lassy Bandin keikoille yllättymään mennä – tuntuu jo tässä vaiheessa vähän absurdilta että silloin 10 vuotta sitten Lassy soitti myös Mikko Innasen Innkvisitiossa, sen verran vahva Timo Lassy Band -brändi on vuosien varrella päässyt muodostumaan ja näitä tuttuja lupauksia svengaavasta ja nautittavasta groovesta lunastettiin jälleen kerran.

Lassyn levyistä omaksi suosikikseni on vahvasti jäänyt In With Lassy ja sen materiaalia olisi mielellään kuullut enemmänkin – komeasti kajahti kuitenkin varsinaisen setin loppuun Where’s the Man.

  • Timo Lassy, tenorisaksofoni
  • Georgios Kontrafouris, piano, sähköpiano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Teppo Mäkynen, rummut
  • Abdissa Assefa, lyömäsoittimet

Kiertue jatkuu seuraavasti:

Timo Lassy Band Espoon Sellosalissa 1.11.2017


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *