Verneri Pohjola & Mika Kallio – Animal Image


Trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Mika Kallion duo-keikka Favelan tiistaijazzeilla syksyllä 2015 on jäänyt vahvasti mieleen yhtenä tuon vuoden parhaista jazzelämyksistä. Silloin kaksikko esiintyi duona kohtalon oikusta yllättäen Aki Rissasen sairastuttua – nyt duon uutta Edition Recordsin julkaisemaa levyä Animal Image olen sen sijaan odottanut kuin kuuta nousevaa heti ensimmäisistä ennakkotiedoista lähtien.

Musiikkia kuullaan Perttu Saksan luontodokumentissa Eläimen kuva.  Se on tälle musiikille mainio konteksti – Pohjolan ja Kallion musiikki on kiiretöntä, orgaanisesti kehittyvää ja oman mielensä mukaan polveilevaa – haurasta mutta myös alkuvoimaista jopa mystistä.

Kallion gongit kilisevät ja kalisevat kuin jääpuikot kun avausraita Where Do You Feel at Home johdattaa levyn tunnelmaan. Pohjola soittaa kevyesti kuin tuulenvire. hienovarainen elektroniikan käyttö luo taustalle humua. Ollaan musiikillisessä talvisessa metsässä. Outside jatkaa viileän pohjoisen ambient-henkistä linjaa. Kolmas raita Foxplay puolestaan tuo mukaan lisää jäntevyyttä ja järjestelmällisemmän tuntuista melodiaa, Kallion soittokin on lähimpänä perinteistä rumpusetin soittoa mitä levyllä kuullaan.

Ihminen on läsnä kappaleessa Man shamanistisena rummunlyöjänä. Elektroniikan käytöstä huolimatta levy ei pyri luonnollisen ja luonnottoman vastakkainasetteluun. Goshawk’s Dreamin tuulen tuivertama tunnelma tarjoaa levyn hetkisintä tunnelmaa. Vaikka ilmaisu onkin pelkistettyä ja yleisilme säilyy levyn läpi niin eri raidat ovat kuitenkin ilmeikkäitä – kiinnostus pysyy. Nimiraita Animal Image päättää levyn hienosti. Runsaamman elektroniikan hyödyntämisen keinoin siitä kasvaa kahden miehen sinfonia.

Rumpujen ja trumpetin muodostaman duo on haastava – se vaatii tilan ja ajan tajua. Pohjola ja Kallio onnistuvat tässä erinomaisesti. Levyn raidat toimivat tasapainoisina yksilöinä kuin myös taianomaisena kokonaisuutena.

Vertailukohdaksi levylle ei voi olla nousematta mieleen norjalaisten trumpetisti Arve Henriksenin ja lyömäsoittaja Terje Isungsetin musiikki, esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt levy The Art of Irrigation. Kuitenkin Pohjolan ja Kallion musiikilliseen historiaan ja persooniin soittajina Animal Image sopii niin luontevasti, että se tuntuu vahvasti soittajiensa uran jatkeena eikä niinkään jonkun soittotyylin edustajana. Muitakin mielleyhtymiä levy tuo mieleen – räiskyvämmässä soitossa mieleen tulee trumpetisti Peter Evansin soolomateriaali ja sähköisen humun ollessa läsnä Jon Hasselin ambient-jazz.

Kun nyt miettii Verneri Pohjolan uraa taaksepäin niin Ilmiliekki Quartetista nousuun lähteneellä tiellä merkittäviltä virstanpylväiltä tuntuvat ensimmäinen omissa nimissä julkaistu levy Aurora ja yksi ehdottomasti viime vuosien parhaista suomalaisista jazzlevyistä – Bullhorn. Animal Imagessa olisi ainesta seuraavaksi. Uskaltaa jo sanoa, että tässä on yksi tämän vuoden keskeisistä suomalaisista jazzjulkaisuista.

Uutta levyä saa Verneri Pohjolan Bandcampista ja Levykauppa Äxästä (CD / LP). Sitä voi myös kuunnella Spotifysta. CD ja digi ovat ilmestyneet tänään 23.2. LP ilmestyy 2.3.

Duo on maaliskuussa 15 paikkakunnan Vapaat äänet -kiertueella seuraavasti:

Verneri Pohjola & Mika Kallio
Sat 03/03 14:00 Tampere, Central Library Metso / Metso-Live: concert and meeting with the artists
Sat 03/03 20:00 Pori, Validi Karkia -klubi at Poriginal Galleri
Sun 04/03 18:00 Riihimäki, Vihreätalo
Tue 06/03 19:00 Loimaa, Taidetalo
Wed 07/03 19:00 Äänekoski, Wille
Thu 08/03 19:00 Oulainen, Kinokulma / Kulmajazz
Fri 09/03 19:00 Seinäjoki, ravintola Alma / Jazzoikoon!
Sun 11/03 19:00 Mariehamn, Auditoriet, Alandica

Verneri Pohjola & Mika Kallio + Les Voyageurs de l’Espace
Tu 13/03 19:00 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
Wed 14/03 19:30 Kuopio, Hygge Bro
Thu 15/03 19:00 Kulttuuritalo Tempo/ Mikkelin Musiikkijuhlat
Fri 16/03 19:00 Raahe, Raahen Teatteri
Sat 17/03  18:00 Joensuu, Pakkahuone
Sun 18/03 18:00 Kuusankoski, Pato Klubi
Tue 20/03 19:00 Helsinki, Malmitalo

  • Verneri Pohjola – trumpetti, elektroniikka
  • Mika Kallio – rummut, gongit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *