Jay Kortehisto ja Josén Pimeä Puoli levynjulkaisutunnelmissa Nukketeatteri Sampossa


Jay Kortehisto

Jay Kortehisto on paremmin tunnettu pasunistina, mutta hyvin sujuvat myös laulu- ja showmieshommat niinkuin levyjulkkarikeikka Nukketeatteri Sampossa heti alkutahdeista todisti. Kortehisto on koonnut lauluprojektiinsa melkoisen nimekkään bändin – pianossa Mikael Jakobsson , saksofonissa ja myös sävellystyössä mukana Pope Puolitaival, bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Jaska Lukkarinen ja sokerina pohjalla vielä vieraievana solistina niin levyllä kuin keikallakin Timo Lassy.

Sampon salissa oli yleisöä ensimmäisessä setissä mukavasti, suurin piirtein täydeltä katsomo vaikutti ja tunnelma oli perjantai-illassa korkealla. Paikalla oli ilmeisesti paljon Kortehiston ystäviä ja tuttavia ja tunnelma olikin kaikin puolin vapautunut ja lämmin ja yleisö nautti kuulemastaan.

Keikka oli kuulemma kokoonpanon ensimmäinen keikka – eipä sitä olisi arvannut, mutta rautaisista ammattilaisistahan oli kuitenkin kyse. Uusi levy jäi tämän kokemuksen jälkeen väistämättä hieman vaisun oloiseksi virittyneempään live-esiintymiseen verrattuna – vähän vähempää “souliskelmää aikuiseen makuun” ja enemmän jazzhenkeä.

Kortehisto itse oli miellyttävän joviaali spiikkaaja ja karismaattinen laulaja. Keski-ikäistyvän miehen tuntoja peilaavat Kanerva Pasasen ja Juki Välipakan sanoituksetkaan eivät ole hirveimmästä päästä (paitsi ehkä korni purjehdusvalssi Hankoon…) vaan suomenkielisinä jazzahtavan laulun teksteinä toimivat varsin hyvin – ei tätä menoa tarvi ollenkaan hävetä.

Setin loppupuolelle oli säästetty Timo Lassyn vierailu varsinaisen setin toiseksi viimeiseen biisiin – Lassy oli instrumentaalisolistina illan vahvin, siitä jäi olo että ehkä laulu olisi kestänyt vähän väkevämpääkin instrumentaalisolismia rinnalleen. Puolitaivalkin ehkä tästä innostui ja repäisi todella komeasti puolestaan Haihtuis Pois kappaleessa jonka väkevässä 60-luvun Coltrane-hengessä oli livenä erityisen vetoava meininki – varsinaisen setin kokonaisuutena komein veto.

Etukäteen singlenä julkaistu Arlanda oli säästetty viimeiseksi encoreksi – se on tyylillisesti ehkä levyn tasapaksuinta ja turvallisinta souliskelmää, mutta toimi rentona lopetuksena – yleisökin oli poikkeuksellisen hyvin yhteislaulatushommissa mukana ja lopetus olikin mainio bändin poistuessa vähin äänin lavalta yleisön jäädessä vielä laulamaan.

 • Jay Kortehisto – laulu, pasuuna
 • Mikael Jakobsson – koskettimet
 • Pope Puolitaival – tenorisaksofoni, huilu
 • Antti Lötjönen – basso
 • Jaska Lukkarinen – rummut
 • +Timo Lassy – tenorisaksofoni

Josén Pimeä Puoli

Jos Kortehiston bändi oli tässä muodossa ensikeikaillaan musiikin puhjetessa näin todelliseen kukintaan niin Dalindéon trumpetistina jazzpiireissä parhaiten tunnetun Jose Mäenpään Josén Pimeä Puoli -trion setti tuntui enemmän jo käynnissä olevan elävän prosessin vaiheelta. Reilun tunnin settiin mahtui 14 biisiä ja encore päälle – paljon materiaalia uudelta Ihanasti kyyninen -levyltä, mutta myös uusia biisejä ja muutama instrumentaalivetokin joilla Mäenpää soitti kolmikielistä sikarilaatikkokitaraa.

Parhaimmillaan trio oli kuitenkin uudelta levyltä jo tutuissa kappaleissa – Ihanasti kyyninen ja Tiskata saa erityisesti vetoavat niin levyllä kuin livenäkin, sopivasti nuhjuista kapakkajazztunnelmaa jossa on ripaus dekadenssiakin. Tuulahduksia monista tyyleistä ja eri aikakausista persoonallisen filtterin läpi.

Triossa soittajat venyivät useampaan eri tunnelmaan – Mäenpään koskettimista irtosi perinteisempää pianosoundia kuin sähköisempääkin ääntä ja basisti Arto Nurmi hoiti sähköbassolla vähän kitarankin virkaa ja akustisesti sitten perinteisempää jumputusta. Rummuissa Jussi Miettola soitti mukavan reteällä otteella – siinä oli jämptiä kirveelläveistettyä meininkiä.

Encorelta ei voinut nytkään välttyä ja mainio kepeä lopetusralli olikin Eiku heti jota vahvistamaan lavalla saatiin vielä kerran Jay Kortehisto ja Pope Puolitaivalkin.

Illan kontrastina ehkä Kortehiston setti oli varmempaa viihdettä, Pimeä puoli sitten vähän persoonallisempaa – setit toimivat kuitenkin hyvin yhtenä kokonaisuutenakin.

 • Jose Mäenpää – laulu, koskettimet, trumpetti, kitara
 • Arto Nurmi – basso
 • Jussi Miettola – rummut

Jay Kortehisto ja Josén Pimeä Puoli Nukketeatteri Sampossa 9.3.2018


One response to “Jay Kortehisto ja Josén Pimeä Puoli levynjulkaisutunnelmissa Nukketeatteri Sampossa”

 1. Oh, löysin blogisi ja tämähän on täynnä kaikkia kiinnostavaa! Pitää heti myös alkaa kommentoida, kun kerrankin olen ollut jossain samassa paikassa, samalla keikalla 😉

  Jay Kortehistolla olisi kyllä useammankin kappaleen sanoituksissa vielä tsempattavaa. Kappaleista valitettavan moni kuulosti jääneen sanoitukseltaan työvaiheeseen, “laulan tähän nyt jotain ja teen sanat sitten myöhemmin”. Mutta ihan hauska uusi tuttavuus. Levy jäi kuitenkin ostamatta tämän julkaisukeikan perusteella.

  Josen Pimeä puoli puolestaan hurmasi aivan mennen tullen. Lopetuksena Sananhelinää oli upea veto, nosti käsikarvat pystyyn. Levy muutti meille asumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *