KYN – Outo kanteleUudella levyllään Outo kantele etniseen jazziin keskittyvä naiskuoro KYN palaa Kaija Viitasalon johdolla edellisen levyn jazzstandardien maailmasta oman ohjelmistonsa pariin. Uuden levyn muodostavat kaksi Jukka Linkolalta tilattua teosta – sarjat Loitsut, jossa kuoron kanssa vuoropuhelussa kuullaan Panu Savolaisen vibrafonia ja Outo kantele joka osittain äänitettiin jo 2011 Virtaan levylle mutta taltioitiin nyt ensimmäistä kertaa studiossa seitsemänosaisena aiempaa kevyempänä sovituksena viisihenkisen jazz-bändin sijaan vain Johanna Juholan harmonikan ja Kirmo Lintisen pianon täydentämänä.

Levyn avaa Loitsut sarja joka tasapainoilee onnistuneesti niin teemojen kanssa jossa loitsuaminen näyttäytyy sekä nöyryytenä luonnon ja maailman edessä että uhmakkaampana omaan taipuun taivuttamisena kuin musiikillisesti rikkaiksi harmonioiksi avautuvan primitiivisemmän manauksen tyylillisessä vaihteluissa ja vuorottelussa Savolaisen vibrafonin kanssa.

Teos sopii hyvin KYNin etnisen jazzin linjaan ja jatkaa kuoron ohjelmistoa ja pitkää yhteistyötä Linkolan kanssa johdonmukaisesti – kuoron oma ääni soi levyllä vahvana ja Linkolankin kädenjäljen tunnistaa, paikoin mielleyhtymiä muodostuu Linkolan 70-luvun tuotantoonkin Eija Ahvon laulamana. Vibrafoniosuudet tuovat paikoin mieleen Aulis Sallisen soundtrackin Rauta-aika sarjaan ja musiikin mieltääkin helposti myös Kalevalaisesta perinteestä ammentavan suomalaiseen taidemusiikin jatkumoon jota jazzin puolella Heikki Sarmanto on parhaiten edustanut.

Näin levyltä kuultuna kuulija jää kylläkin kaipaamaan enemmän dynamiikkaa – niin kuoro kuin vibrafonikin soivat varsin hienovaraisesti, elävänä kuultuna dramatiikkaa on tuntunut olevan tässä materiaalissa enemmän.

Outo kantele -sarjan aiempaa levytystä tuntevalle uusi levytys on kuin vanhan ystävän kohtaaminen. Kevyt orkestraatio säilyttää olennaisen ja teoksen aiemmin levytetyt osat tuntuvat tutuilta, mutta jotain korvalle mielenkiintoista uutta erottaa jatkuvasti. Kuoro itse on paremmin esillä ja välillä havaitsee harmonikalta tai pianolta jonkun rytmisen idean tai säestyksen joka aiemmin on jäänyt suuremman soitinarsenaalin jalkoihin.

Tosin ensimmäisen sarjan tavoin nytkin huippukohdista jää dynamiikkaa ja dramatiikkaa kaipaamaan – paikoin vanhempi levytys tuntuu ainakin näin varhaisen vertailun perusteella onnistuneemmalta. Silti uusikin levytys puolustaa paikkaansa jo levytetyissä osissa tarjoten mielenkiintoisesti hieman toisenlaista näkökulmaa musiikkiin ja erityisesti kahden aiemmin levyttämättömän osan tähden eikä sovi vähätellä kuorolevyn kohdalla sitä, että itse kuoro pääsee voimakkaammin esille kauniine harmonioineen. Outo kantele kokonaisuutena tuntuu yhä tänäkin päivänä KYNin etnisen jazzin ohjelmiston todelliselta kruunulta.

Erityisen hienoa tässä levyssä on se, että kaksi Linkolan KYNille säveltämää suurempaa teosta löytyvät nyt yhdestä paketista.

Levyä voi tilata suoraan kuorolta.

 • KYN
 • joht. Kaija Viitasalo
 • Panu Savolainen – vibrafoni
 • Johanna Juhola – harmonikka
 • Kirmo Lintinen – piano
 • S1
 • Eevi Hölsä
  • Elsa Haavanlammi
  • Johanna Holopainen
  • Mari Huhtiniemi
  • Sini Hölsä
  • Fiona Jokivuolle
  • Hanna Jumisko
  • Anni Kaukoranta
  • Inari Linkola
  • Hennika Pakka
  • Maria Palin
  • Johanna Pekari
  • Elina Reponen
  • Marika Schaupp
  • Petra Semerdjiev
 • S2
 • Eeva-Lotta Rikberg
  • Hilpi Hakkarainen
  • Eeva-Kaarina Ikonen
  • Susanna Kantelinen
  • Päivi Korhonen
  • Katri Kyntölä
  • Senja Linnainmaa
  • Hannaleena Loimaranta
  • Susanna Marin
  • Noora Sipilä
  • Iina Uusitalo
  • Elina Valkonen
  • Saara Vestola
 • A1
 • Elina Arponen
  • Henna Himanen
  • Ilona Iso-Mustajärvi
  • Laura Juvonen
  • Janika Keinänen
  • Laura Liski
  • Saara Mäntykoski
  • Satu Niemi
  • Elina Sipilä
  • Heidi Sullström
  • Paula Uitto
  • Sanna Vainionpää
  • Heidi Valtee
 • A2
 • Maiju Pankakoski
  • Laura Ahonen
  • Minna Günes
  • Linda Hellstén
  • Teela Jokiranta
  • Suvi Kulmala
  • Henna Mattila
  • Saara Murto
  • Liisa Ollikka
  • Henna Palonen
  • Iina Veijola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *