Sound & Fury – Thundering of Dawn


Heti Piruntanssin alkutahdeista uusi Sound & Furylevy Thundering of Dawn kuulostaa hivelevällä tavalla tutulta – torvet huutavat kuin villieläimet sähkökitaroiden mourutessa vieressä, alkuvoimainen rytmi vie mukanaan… Melkein 20 vuotta perustajansa Edward Vesalan kuoleman jälkeen soundi (ja fury…) on vielä tallella ja voimissaan. Kokoonpano on suurimmaksi osaksi pysynyt ennallaan viiden vuoden takaisin Pulsacion -levyn jälkeen – trumpettiin Matti Riikosen tilalle on tullut Antero Priha ja rumpuihin Ilmari Heikinheimon tilalle Simo Laihonen jota keikoilla on muutenkin jo bändin rumpalinpallilla kuultu comeback-vuosina.

Iro Haarlan sovitukset Edward Vesalan sävellyksiin muodostavat tälläkin levyllä materiaalin ytimen – seitsemästä kappaleesta neljä, mutta tällä kerralla mukana on myös kaksi Haarlan omaa sävellystä Sound & Furylle sovitettuna:  Doxa  jonka Haarlan kvintetti levytti Vespers -levylle ja UMOn kolme vuotta sitten kantaesittämä Charismata. Tässä mielessä Thundering of Dawn tuntuu myös linkiltä Haarlan kaoottisempien ja villimpien Sound & Fury -sovitusten ja omien kokoonpanojen hillitymmän ilmaisun välillä – nyt yhtymäkohdat tuntuvat selvemmiltä, etenkin hitaampitempoisissa kappaleissa.

Myös bändin comebackvaiheen johtaja Jorma Tapion kynästä kuullaan yksi kappale – vahvatunnelmainen huiluvetoinen balladi Peace is the Language of Stars and Stones. Olen yleensä ollut enemmän vaikuttunut Sound & Furyn vahvemmista rypistyksistä kuin rauhallisemmasta tunnelmoinnista, mutta tällä levyllä nonetin soundi hivelee karvoja nostattavasti ja eri instrumentit erottuvat toisistaan näin suureksi ja paikoin villiksi kokoonpanoksi aivan poikkeuksellisen hyvin. Hyvä niin, sillä Piruntanssi jää ainoaksi rivakaksi rypistykseksi muun levyn ollessa enemmänkin hitain, mutta vahvoin liikkein velloavaa rubato-lainehdintaa. Tasapaino abstraktimpien soolojen niin yksittäisten kuin monien solistien yhdenaikaisesti soittamina  ja jäsennellymmän yhteissoiton välillä toimii hyvin, meininki toimii monilla tasoilla ja dynamiikan ja tempon vaihtelun keinoin sinänsä yhtenäiseen linjaan saadaan levyn mittaan monia sävyjä.

Levyä kuunnellessa tuntuu hyvältä että Sound & Fury on vielä aktiivinen ja tekee uutta musiikkia. Uusi levy ei tunnu lainkaan nostalgialta tai “parasta ennen” päivämäärän ylittäneiden ideoiden turhalta kierrätykseltä vaan pikemminkin alleviivaa miten hyvin konsepti on kestänyt aikaa.

https://soundcloud.com/karkia-mistika-records/sound-fury-charismata

  • Pepa Päivinen – sopraano-, tenori- ja baritonisaksofoni, huilu
  • Jorma Tapio – alttosaksofoni, bassoklarinetti, huilu, bassohuilu
  • Tane Kannisto – tenorisaksofoni, huilu
  • Antero Priha – trumpetti
  • Jimi Sumén – kitara
  • Julius Heikkilä – kitara
  • Sampo Lassila – basso
  • Hannu Risku – lyömäsoittimet
  • Simo Laihonen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *