Gourmet – En Garde


Kitaristi Esa Onttosen ja saksofonisti Mikko Innasen johtama Gourmet on toiminut jo parikymmentä vuotta. Nyt on julkaisunsa saanut neljäs levy En Garde. Tälle kuusikolle genrerajoihin kahliutumattomuus on sääntö eikä poikkeus pienellä avant-garde alavireellä lähtee tuosta vaan iskelmä, country, balkan-hölkkä, chanson-valssi tai fasisminastainen marssi ja on mukana New Orleansiakin. Bändiä voisi luonnehtia kokeelliseksi kesäteatteriksi lainatuin kulissein ja rooliasuin.

Gourmet’n musiikki on hauskaa, mutta ei ironisesti tai parodioiden, hieman kokeilullisesta hengestä huolimatta kovin postmoderneista dekonstruktioista ei ole kyse vaan pikemminkin muuntautumiskyky on Gourmet’n muotti – pelimannihengessä kaikki käy. Veli Kujalan harmonikka, Petri Keskitalon tuuba ja Ilmari Pohjolan vetopasuuna takaavat omaperäisen ilmeen. Ehkä nyt En Garde -levyllä bändi häröilee vähemmän kuin koskaan – kun oikeille taajuuksille saa itsensä viritettyä niin levy on suorastaan riemukasta kuunneltavaa.

Parhaiten mieleen jäävät kovimmat rytistykset kuten Pink Camel ja rytmikäs avaus Louis XIV. Viisitoistaraitainen levy kelaa nopeasti läpi monta tunnelmaa lyhyinä tuokiokuvina, mutta jättää kaipaamaan vähän syvempää kehittelyä – mieleen jääviä teemoja levyltä kuitenkin löytyy keskiverto jazzlättyä enemmän.

Uutta levyä myy Digelius – julkkarikeikka Helsingissä tänään 2.5.  Rytmihäiriö-klubilla Juttuvassa kello 21.

  • Mikko Innanen, altto-, sopraniino- ja baritonisaksofoni, ääni
  • Esa Onttonen, kitara, ukulele, laulu
  • Ilmari Pohjola, vetopasuuna
  • Veli Kujala, harmonikka
  • Petri Keskitalo, tuuba
  • Mika Kallio, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *