Aurora Hentunen – Second Spring


Pianisti Aurora Hentusen ensilevy – omakustanteena huhtikuussa julkaistu  Second Spring – paljastaa monipuolisen ja kypsän näkemyksen. Lappeenrannasta kotoisin oleva Hentunen on hakenut oppia paitsi Jyväskylästä niin myös Amsterdamin konservatoriosta. Kvartetin soittokaverien tilanne on saman henkinen – takana ulkomaisia opintoja, mutta varsin uusia nimiä jazzia levyjulkaisujen kautta seuraaville. Trumpetissa Mikko Sarvanne Hip Companyssakin vaikuttanut Joona Kilponen, bassossa Veli-Matti Silanterä ja rummuissa Ville Luukkonen.

Tunturi avaa levyn vahvalla draivilla – kuulostaa aivan joltain Tori Amos -biisiltä. Oman hienon mausteensa biisiin tuo moderni joikutaiteilija Hildá Länsman. Heti alusta tulee fiilis, että tässähän ollaan hyvän äärellä. Hentusen pianosoolo osin vaimennetuin kielin soitettuna hienosti yllättävällä Cecil Taylor henkisellä free jazz -ryöpyllä kruunattuna toimii mainiosti.

Sitten tunnelma valitettavasti lässähtää. Kilposen trumpettivälisoitto johdattaa toviksi muutamaan suhteellisen mitäänsanomattomaan biisiin joita seuraa jo lähes absurdi Rhodes-sähköpianovetoinen rummuton Ustica jonka lattarirytmiikka tuo mieleen B-luokan kornin hotellin aulabaaribändin tai ruotsinlaivan cocktail-baarin alkuillan – tuntuu turhalta yritykseltä tuoda levyn palettiin monipuolisuutta eri instrumentaation kautta.

Levyn kahdelle viimeiselle raidalle bändi lähtee onneksi kuitenkin tuhkasta nousseena todella komeasti ja levyn loppupuoli nousee sen parhaaksi anniksi. Sekä My Door Will Be Open että Kaipuu (for my Father) tuovat mieleen niin Verneri kuin Pekka Pohjolankin musiikin erittäin positiivisella tavalla – liekö Kaipuun loppupuoli tietoinenkin viittaus Pekan Elämä jatkuu -biisiin. Jos Hentusen sooloilu ei nouse Tunturin korkeuksiin muilla raidoilla niin Kilponen tekee näillä raidoilla todella vakuuttavaa jälkeä.

Hieman epätasainen levy siis, mutta parhailta raidoiltaan aivan kotimaista huippuluokkaa joten kehtaan veikata, että jatkossa tullaan vielä parempaakin kuulemaan.

https://soundcloud.com/user-609119977/kaipuu-aurora-hentunen-quartet

Levyä myy Levykauppa Äx.

  • Aurora Hentunen – piano, Rhodes, laulu
  • Joona Kilponen – trumpetti
  • Veli-Matti Silanterä -basso
  • Ville Luukkonen – rummut, lyömäsoittimet
  • +Hildá Länsman – joiku
  • +Adele Sauros – tenorisaksofoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *