Ilmiliekki Quartet – Land of Real MenIlmiliekki Quartetin 
kolmatta instrumentaalilevyä on saatu odotella studiosessioiden jumituttua levy-yhtiön julkaisuputkeen vuosikausiksi. Nyt tuota materiaalia on julkaissut We Jazz G Livelabissa 2018 livenä taltioituna Land of Real Men -levyllä. Uudessa levyssä ei ole live-levyn tunnelmaa, pikemminkin päinvastoin. Kaksisettisestä keikasta on kahdeksan raidan tunnin paketti. Yleisön äänet loistavat poissaolollaan, bändi sen sijaan kuuluu erinomaisesti – G Livelabin erinomainen äänentoisto näkyy soveltuvan ensiluokkaisesti myös äänitysten tekemiseen.

Ehkä äänitysten livejuuret kuulee verkkaisessa kehittelyssä. Land of Real Men aukeaa hitaasti. Minimalistisesti sykkivä avausraita, versio Laurie Andersonin O Supermanista, on tästä hyvä esimerkki. Kuusi ja puoliminuuttinen kasvaa Tuomo Prättälän yhdestä toistuvasta pianonuotista hitaasti pakahduttaviin mittasuhteisiin.

Minimalististen elementtien ja tilan käyttö kuuluvat Ilmiliekin vahvuuksiin. Levyn nimen oikea tulkinta ei ainakaan ole, että tässä olisi tarjolla jotain macho-jazzia vaan herkkyys ja hauraus ovat usein pinnassa. Verneri Pohjolan trumpetinsoiton vahvoihin puoliin on usein kuulunut vahva melodiasoitto, nyt trumpetti soi vähemmän itsevarmasti – siinä on inhimillistä rosoa ja kauneutta. Onko haavoittuvuus sittenkin sitä todellista miehuutta?

Välillä kehittely tuntuu tosin herkältä ja hienovaraiselta. Levy vaatii keskittynyttä kuuntelua ja keskivaiheillaan AfterimagestaTwisted Thistleen ja Il Malekiin levyn kelkasta on helppo tippua. Levy on melko takapainoinen sillä parhaat raidat on säästetty loppuun – etukäteen digisingleinä julkaistut herkän impressionistinen Ravelogue ja levyn dynaamisinta antia tarjoileva nimiraita ihastuttavat ja Feist-laina Lonely, Lonely joka on tyyliltään ja rakenteeltaan hyvin samanlainen O Supermanin kanssa, päättää levyn todella hienosti.

Levy ei tunnu kokonaisuutena aivan täysosumalta – se jättää suuhun jonkun verran lattean maun eikä nouse osiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi, mutta yhden 2000-luvun suomalaisen jazzin keskeisistä kokoonpanoista paluu instrumentaalilevyrintamalle on ehdottoman tervetullut eikä voi kuin toivoa että seuraavaa levyä ei tarvi odottaa näin pitkään.

Uutta levyä saa tupla-LP:nä tai CD:nä We Jazzilta.

Ilmiliekki Quartet

  • Verneri Pohjola, trumpetti
  • Tuomo Prättälä, piano
  • Antti Lötjönen, basso
  • Olavi Louhivuori, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *