Tampere Jazz Happening 2020 – Lauantai-ilta Pakkahuoneella


Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen ovat olleet 2000-luvun suomalaisen jazzin näkyvimpiä hahmoja

Pakkahuoneen iltaohjelman avasi kahden tämän vuosituhannen suomalaisen jazzin keskeisen hahmon muodostama duo. Perjantain tämänvuotisen Yrjö-palkinnon jaon yhteydessä ehkä suurin uutinen oli, että saksofonisti Timo Lassy ei ollut voittanut tätä palkintoa aiemmin – sen verran keskeinen hahmo hän on ollut sukupolvensa jazzmuusikoiden saavuttaessa nuorempaa yleisöä jazzpiirien ulkopuolella. Sen sijaan rumpali Teppo Mäkynen on jo Yrjönsä voittanut 2007 eli päivän avanneen Reiska Laineen kvintetin tavoin saatiin taas nauttia pelkästään tämän Suomen arvostetuimman jazzmuusikoille myönnettävän palkinnon saaneen soittajien muodostamasta kokoonpanosta.

We Jazzin viime vuonna julkaisema duolevy oli matka akustistesta ilmaisusta elektronisempaan, mutta soolosetti tuntuu tänä vuonna keskittyneen akustiseen ilmaisuun. Setti alkoi levyn tapaan tunnelmallisella Fallowlla jossa Mäkynen pääsi esittelemään melodisempaa rumpujen soittoa jota on aina ilo kuulla, kierroksia kerättiin sitten Libertylla joka edustaa duon vapainta ilmaisua ja nytkin kierrokset kohosivat korkealle ja meno tempaisi yleisön mukaansa.

Timo Lassyn soolo-osuus oli lauantain kohokohtia

Varsinainen kohokohta oli kuitenkin Aero jossa Lassy soolona delayn ja kaiun avustamana loihti suorastaan taianomaisen äänimaailman – jos tuo raita levyllä jää hieman muun sisällön varjoon niin nyt elävänä koettuna se oli Lassylta mestarillista saksofonismia perhaimmillaan – minulle se oli tämän lauantain kohokohta kaikesta tarjonnasta.

Sen jälkeen saatiin vielä vahvaa rytmiikkaa Zomp -sinkun tahtiin levytettyä versiota menevämmällä otteella.

  • Timo Lassy – tenorisaksofoni
  • Teppo Mäkynen – rummut

Antti Lötjönen Quintet East

Antti Lötjönen Quintet East – Jussi Kannaste, Mikko Innanen, Antti Lötjönen, Joonas Riippa, Verneri Pohjola

Tämän vuoden merkittävimpiin kotimaisiin jazzjulkaisuihin kuuluu Antti Lötjösen Quintet Eastin. Tänä koronavuonna tilaisuutta kuulla tätä kokoonpanoa elävänä konsertissa olikin jo joutunut lähes piinallisesti odottamaan.

Basisti Charlie Haden on Lötjösen suuri innoittaja – bändin Quartet Westistä innoittunutta nimeä myöten – ja Hadenin Don Cherryn ja Ornette Colemanin kanssa tehdyn musiikin henkeä on aina ALQE:n menossa havaittavissa, niin Pakkahuoneen lavallakin, vähän vapaammalla jalalla siis mentiin, mutta kuitenkin avant-garde jazzin perinteitä kunnioittaen.

ALQE luo ja makustelee vahvoja jännitteitä, livenä levyäkin enemmän kierrellään ja kaarrellaan kutkuttelevasti eikä aina kappaleen lopussakaan anneta jännitteiden purkautua. Tällaisessa soitossa kokoonpanon uusin jäsen Mikko Innanen on kuin kala vedessä ja nytkin nuotteja säästämättä hän ryöpytti hämmästyttäviä sooloja ja vastasi myös ehkä setin tyydyttävimmän hetken rakentamisesta – Colemanin ja Hadenin duona äänittämä TV-tunnari Mary Hartman, Mary Hartman alkoi Innasen ja Lötjösen duona jossa Innanen soitti hetkittäin hieman sävellyksen teemaa tapaillen mutta kuitenkin aina siitä pois kaartaen, kun tämän osion päättyessä muu bändi sitten liittyi mukaan ja tuo sävelletty teema soitettiin niin se soi valtavan kauniina – jännitettä ja sen purkamista voi tehdä monin tavoin ja näin heti kappaleen alussa varsinaisen teeman soittamiseen huipentuen se toimi tässä setissä parhaiten.

Innasen ohella toinen vahva solistiääni oli trumpetisti Verneri Pohjola joka toi puolestaan vahvempaa melodiaa ja Innasen ryöppyjä harkitumman oloista otetta – soittotyylien kontrastia josta ehkä tällä kokoonpanolla voisi saada enemmänkin irti. Näiden kahden vahvojen otteiden varjoon ehkä hieman jäi kolmas puhaltaja Jussi Kannaste jonka meditatiivisempi ja usein toistoon perustuva soitto ei nyt saanut riittävästi tilaa ympärilleen kolmen puhaltajan iloittelussa päästäkseen parhaaseen tehoonsa.

Riemukkaana lopetuksena toimi Pocket Yoga. Jostain syystä sen vähän perinteisempi head-solos-head rakenne aina ilahduttaa – siitä tulee aina hyvä ja turvallinen fiilis jazzdiggarille, jazziahan tässä soitetaan. Pientä lisäjännitettä luovaa jujua oli, loppumelodian viimeistä “kotiinpaluuta” edeltävää fraasia juututtiin toistamaan ehkä jopa pariksi minuutiksi huipennusta pihdaten, pääsipä siinä sentään rumpali Joonas Riippakin oman soolonsa soittamaan ja sitten lopputahtien vihdoin saapuessa yleisön olikin hyvä revetä riemukkaisiin suosionosoituksiin.

  • Antti Lötjönen – basso
  • Jussi Kannaste – tenorisaksofoni
  • Mikko Innanen – saksofonit
  • Verneri Pohjola – trumpetti
  • Joonas Riippa – rummut

TImo Lassy & Teppo Mäkynen ja Antti Lötjönen Quintet East Tampere Jazz Happeningissa 31.10.2020


One response to “Tampere Jazz Happening 2020 – Lauantai-ilta Pakkahuoneella”

  1. Tunnustukset jaettiin Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 30.10.2020 osana Suomen Jazzliiton Valtakunnallisten Jazzpaivien ja Tampere Jazz Happeningin ohjelmistoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *