Elena Mindru päätti kiertueensa Savoyhin


Elena Mindru ja Finnection

Laulaja Elena Mindru päätti Finnection -nimeä kantavan yhtyeensä kanssa viime viikolla Suomen ja Tallinnan kiertueensa Helsinkiin Savoy-teatteriin. Kiertueella juhlistettiin loppukesästä julkaistun Hope -levyn julkaisua josta juuri saatiin myös vinyyliversio ja erityiseksi vetonaulaksi koko kiertueelle saatiin levylläkin soittava puolalainen huippuviulisti Adam Bałdych. Jotain kiertueen keikkoja tosin jäi Bałdychilta sairastumisen vuoksi väliin, mutta Helsingissä oltiin jälleen ykkösmiehityksessä – pianossa Tuomas J. Turunen, bassossa Oskari Siirtola ja rummuissa Anssi Tirkkonen. Oman lisänsä Helsingin konserttii toi myös se, että Puolan suurlätetystö juhlisti konsertissa muutamaa päivää etukäteen Puolan itsenäisyyspäivää.

Kaksisettisessä illassa kuultiin kaikki Hope -levyn kappaleet ja myös Mindrun vanhempaa tuotantoa ja juuri oman kvintettinsä kanssa levyn julkaissut Bałdych pääsi tähtisolistina erityiseen valokeilaan kahdella kappaleella – ensimmäisessä setissä kuultiin tulkinta Krzysztof Komedan elokuvamusiikista Rosemaryn painajaiseen ja toisessa setissä Bałdychin oma kappale Love.

Jos levyllä Bałdychin viulu toi musiikkiin eurooppalaista ja kansanmusiikinomaista tuntua niin livenä hänen virtuoosimainen soittamisensa pääsi esille vielä aivan eri tavalla ja keikkaa olisi kannattanut tulla kuulemaan vaikka vain hänen soolojaan varten – sen verran harvinaista viulunsoittoa jazzkontekstissa oli nimittäin kyseessä.

Muu bändi ainakin tuntui jättävän pääosan kahdelle solistille, mutta ei tällaisessa omiin sävellyksiin ja sanoituksiin perustuvassa singer-songwriter henkisessä jazzahtavassa musiikissa kovin paljoa bändin improvisointia ja vuorottaista sooloilua kaipaakaan.

Levynkin kohokohdaksi muodostunut Run away muodostui nytkin huippuhetkeksi – Puolan rajalla vallitsevan tilanteen kautta pakolaisuuden teemoja käsitellyt teksti tuntui vielä merkittävämmältä.

  • Elena Mindru – laulu
  • Adam Bałdych – viulu
  • Anssi Tirkkonen – rummut
  • Oskari Siirtola – basso
  • Tuomas J. Turunen – piano

Elena Mindru Finnection Savoy-teatterissa 9.11.2021


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *