Jussi Fredriksson Trio – Archipelago Sea Tales


Pianisti Jussi Fredrikssonin triolle on jo kertynyt kilometrejä. Vuonna 2013 perustetussa triossa soittavat Fredrikssonin lisäksi basisti Jori Huhtala ja rumpali Mika Kallio ja tämän vuoden levy Archipelago Sea Tales on trion kolmas raflaavasti nimettyjen ja -levyjen jatkoksi ja tuntuu että koko ajan liikutaan parempaan suuntaan.

Tunnelman asettaa minimalistinen Dead Sea – sielunmessu saaristomerelle. Meri ja saaristo ovat keskeisiä innoittajia levyn nimen mukaan. Fredrikssonin saaristo on suurimmaksi osaksi kuulas ja kevyesti aaltoileva maisema – musiikki sopii luontevasti pohjoismaisen pianotrion kenttään, vähäeleistä mutta ei suinkaan tunteetonta.

Paikoin musiikki läikehtii väkevämminkin. Levyn kohokohta on kakkosraita Splatter jonka teeman rytminen vaihtelu toimii kutkuttavasti. Tuntuu että Fredrikssonin oma ilmaisu alkaa tyylillisesti lähetä Aki Rissasta ja mielestäni hyvällä tavalla. Levyn alun kaari vain vahvistuu kun kolmosraidalla hienon soolohetkensä saa Kallio jonka rumputyöskentelyä on ilo kuunnella.

Levyn puhti ei kuitenkaan sitten jaksa loppuun asti – hieman päälle tunnin pituinen jo kesällä ilmestynyt CD/digi-versio tuntuu siltä että alkupuolen mukavasti vaihtelevat tyylit ja mieleen jäävät kappaleet ja viehättävät yksityiskohdat loppuvat. Vaikka viimeisen kymmenen minuutin Improvisationin loppupuolella meininki nousee melkoiseksi niin jotenkin siitä en enää jaksa innostua. Jäin kesällä odottelemaan LP-versiota joka nyt marraskuussa sitten vasta ilmestyi blogijutun tekoa varten ja hyvä että jäin. Kuusiraitaiseksi 39 minuuttiseksi leikattu LP nimittäin tuntuu paljon paremmalta kokonaisuudelta. Usein LP-julkaisu josta puuttuu “täysipitkän” raitoja tuntuu pettymykseltä, mutta tämän levyn tapauksessa olen nauttinut sen kuuntelemisesta enemmän. Tässä auttaa sekin, että LP:n Pekka Aleksis Ljud + Grafikin suunnitelema ulkoasu on erinomaisen tyylikäs ja LP kuulostaakin hyvältä – vähän normaalia parempi vinyylijulkaisu!

Kokonaisuutena Archipelago Sea Tales on levy josta jää hyvä mieli ja tulevan odotus sillä – niin selvästi se tuntuu edistysaskeleesta tälle triolle ja vielä jää tilaa kehityksellekin.

Levyä saa CD:nä ja nyt myös LP:nä Bandcampista.

  • Jussi Fredriksson – piano
  • Jori Huhtala – basso
  • Mika Kallio – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *