Loud Silents: Superposition kohtasi Mary Ellen Buten visualisaatiot Kino Reginassa


Monta vuotta Tampereella toiminut livesäestetyn mykkäelokuvan festivaali Loud Silents on nykyään kotiutunut Helsinkiin ja keskustakirjasto Oodissa sijaitsevaan Kino Reginaan joka tarjoaa omaperäiselle festivaalille mukavat ja helposti tavoitettavat tilat. Jazzmuusikot ovat aina kuuluneet Loud Silentsin säestyskaartiin, niin myös tänä vuonna.

Sunnuntai-iltapäivässä oli tarjolla mielenkiintoinen kohtaaminen kun Superposition säesti valikoimaa Mary Ellen Buten kokeellisia lyhytelokuvia. Bute ohjasi vuosien 1934 ja 1959 välillä yli tusinan varsin kokeellisia ja abstrakteja animaatioita jotka pyrkivät visualisoimaan musiikkia, suurimmaksi osaksi länsimaisen taidemusiikin tunnettuja teoksia.

Vailla alkuperäistä musiikkiaan, Buten animaatiot olivat moderneja ja abstrakteista muodoista ja ääniaaltojakin muistuttaneista muodoista olisi ehkä pikemminkin arvannut että alkuperäinen äänimaailmakin olisi ollut varhaista elektronista musiikkia – niissä oli vahva aikansa uuden teknologian tuomien mahdollisuuksien käyttämisen tuntu. Superposition oli valinnut olla kohtaamisessa oma itsensä – ja varmasti hyvä niin. Hieman yli tunnin setissä kuultiin vapaalta improvisoinnilta tuntuneita pätkiä mutta myös useita Superpositionin oman ohjelmiston sävellyksiä. Joskus säestyksen kappaleet synkkasivat animaatioiden vaihtumiseen, mutta usein myös musiikki jatkui tauotta animaatiosta toiseen, saatiin siis samaan pakettiin mielenkiintoista animaation historiaa ja täysipainoinen Superposition-setti.

Ehkä parhaiten kohtaaminen kuitenkin toimi kun kuvan ja äänen yhteys oli selkeämpi – erityisesti hieman tarinallisempi abstrakti baletti Spook Sport tuntui innoittavan soittajia suoremmin mainioin lopputuloksin.

Mikael Saastamoinen, Adele Sauros, Olavi Louhivuori ja Linda Fredriksson
  • Linda Fredriksson – saksofoni
  • Adele Sauros – saksofoni
  • Mikael Saastamoinen -basso
  • Olavi Louhivuori – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *