Savoy JAZZFest 2022 – Christian McBride and Inside Straight


Sanokaa McBride kun haluatte jazzia

Savoy JAZZFestin viimeisenä päivänä esiintyi basisti Christian McBriden Inside Straight. McBride nousi tunnetuksi yhtenä 80-luvun lopun ja 90-luvun alun “nuorena leijonana” – ensimmäinen Helsingin vierailu oli 32 vuotta sitten Roy Hargroven kanssa ja sen jälkeen McBride on ehkä profiloitunut vahvasti perinteessä kiinni olevan “jazzjazzin” voimahahmona. McBriden levyillä on harvoin suuria yllätyksiä tai uusia tyylillisiä avauksia, mutta takuuvarmasti luotettavaa jazzsoittoa.

McBride perusti Inside Straightin vuonna 2007, Savoyn setin spiikin mukaan antaakseen vibrafonisti Warren Wolfille mahdollisuuden esitellä taitojaan yleisöille. Kvintetin täydentävät pianisti Peter Martin, rumpali Carl Allen ja tällä kertaa kiertueella Jaleel Shaw Steve Wilsonin tilalla.

Soitossa livenä heti huomio keskittyy McBriden väkivahvaan soittoon – basso on vahvasti ja jämäkästi läsnä ja yksittäiset nuotitkin erottuvat terävästi. Bändin eturivissä ehkä seisoivat Wolf ja Shaw, mutta kyllä tästä vähän semmoinen fiilis jäi, että pojat jäivät väkivahvan ulkokaaren varjoon, sillä myös pianisti Martin hallitsi dynamiikan niin että kun tuli aika sooloilla niin soitto oli määrätietoista ja vahvaa.

Inside Straightin musiikki on tyylipuhdasta jazzia – sellaista josta tulee olo että koskaan ei soiteta vääriä tai haparoivia nuotteja vaan kaikki toimii ja svengaa testatulla ja jazzin ystäville tutulla tavalla rennosti ja jännittämättä soittaen. Tämän bändin buukkaus teki ohjelmistosta jo etukäteen sen henkisen, että tiedossa olisi laajempi amerikkalaisen jazzkulttuurin esittely kun mitä suomalaisilla festareilla yleensä nähdään ja livesetti lunasti nämä odotukset – näin Yhdysvalloissa vielä jazzia osataan soittaa.

Suurimmaksi osaksi lähes kaksituntiseksi venyneessä setissä kuultiin bändin omia sävellyksiä, mutta muutama lainakin kuultiin – Freddie Hubbardin Theme for Kareem soi väkevänä ja Chick Corean muistolle kuultiin Tones for Joan’s Bones

Se oli jazzii.

  • Christian McBride – basso
  • Jaleel Shaw – saksofoni
  • Warren Wolf – vibrafoni
  • Peter Martin – piano
  • Carl Allen – rummut
Savoy JAZZFestin “valta vaihtui” Bar Havenissa

Festivaalin päätti klubi-ilta Bar Havenissa. Siellä myös julkistettiin nyt neljä vuotta taiteellisena johtajana toimineen Jukka Eskolan seuraaja ja paikalle oli saapunut cocktailbaarin täydeltä uteliasta yleisöä ja paljon paikallisia muusikoita. Seuraavan kauden taiteellisena johtajana toimii basisti Kaisa Mäensivu. Jazzpossu kiittää Eskolaa näistä vuosista ja hienoista festareista ja toivottaa Mäensivulle onnea urakkaan!

Musiikillisena antina kuultiin Eskolan, Pope PuolitaipaleenEero Sepän ja Teppo Mäkysen rentoa svengailua. Siihen oli hyvä päättää onnistunut festivaaliviikko.

Festari päätty rennosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *