Kadi Vija Key Project – Extended Powerspots


Laulaja Kadi Vija jatkaa määrätietoisesti omaperäisen lauluilmaisunsa tiellä Kadi Vija Key Projectin toisella levyllä Extended Powerspots. Key Projectin kokoonpano on ennallaan – bassoklarinetissa Max Zenger, kitarassa Tuomo Dahlblom ja rummuissa Tuomas Timonen.

Childhood Summer avaa levyn jo tutulla Vijan varsin koruttoman sanattoman laulun sävelin. Ääni ja instrumentit operoivat varsin samassa rekisterissä – Vija on sanonutkin pyrkivänsä esittämään ihmisäänen yhtenä kokoonpanon soittimista.

Tämä ilmaisun muoto ei ole aivan ongelmaton. Levyn monien kappaleiden nimet luovat kuvaa intiimistä ja hellästäkin levystä – Childhood Summer, The Sun You Are, Ketunnokka, Lovesong – mutta tarvitsin muutaman kuuntelun kunnes The Sun You Aresta alkoi kuulla lämmön, mutta kyllä se siellä on.

Levykokonaisuudesta nousevat esiin sanoitetut laulut. Kakkosbiisi The Sun You Are ja päätös Lovesong tuntuvat kiinnekohdilta. Muun musiikin joukossa vahvemmat instrumentaalisoolot jaksottavat muuten varsin yhtenäiseltä tuntuvaa jatkumoa – Dahlblom soittaa vahvasti erottuvan metallisen rupisen soolon A Composition for My Pastissa ja Zenger päästetään irti It’s Like Trying to Read the Baby’s Mindissa. Zengerin soolo erottuu hillitystä kokonaisuudesta melkein kuin Dolphy Minguksen sekstetistä. Tämä tekee levykokonaisuudesta teosmaisen.

Lienee jokaisessa Vijaa käsittelevässä blogijutussa pakollista mainita, että laulettu jazz ja jazzin naapurustossa elelevä improvisoitu musiikki tuntuu vieläkin olevan instrumentaalijazzia enemmän kiinni perinteessä ja standardeissa. Selkeitä visioita mitä tämän vuosituhannen improvisoidun laulu voisi olla on aika vähän ja jokaisella Kadi Vijan keikalla ja uudella julkaisulla täytyy arvostaa sitä, että hänellä oma vahva visio on.

Flame Jazz Recordsin julkaisemaa levyä saa Bandcampista.

  • Kadi Vija – laulu
  • Max Zenger – bassoklarinetti
  • Tuomo Dahlblom – kitara
  • Tuomas Timonen – rummut, elektroniikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *