Valtteri Laurell Nonet – Tigers Are Better Looking


Valtteri Laurell Pöyhösen Jean Rhysin kirjoista inspiroitunutta sävellyssarjaa Tigers Are Better Looking on saatu kuulla jo useammalla festarilla Valtteri Laurell Nonetin esittämänä – kantaesityksestä taitaa tulla tänä syksynä jo viisi vuotta – mutta nyt näitä sulosäveliä on taltioitu myös levylle kun We Jazz julkaisee kuusiraitaisen kokonaisuuden.

Laurell Pöyhönen on jo aiemminkin osoittanut olevansa laajan tyylikirjon hallitseva säveltäjä Dalindèon ja Ricky-Tick Big Bandin tuotannon kautta. Hänen musiikissaan kuulee usein hieman nostalgisia kaikuja ja niin on vahvasti asian laita myös nyt. Henkisesti se tuntuu luontevalta jatkolta Ricky-Tick Big Bandin ensimmäiselle levylle ennen Julkisen Sanan saapumista kuvioihin – hieman menneen maailman hienostunutta soundia ja melankolista nostalgiaa erityisenä solistisena mausteena Antti Sarpilan kauniisti laulava klarinetti.

Tigers Are Better Looking ehkä kuitenkin tavoittaa paremmin jotain ajatonta eikä jahtaa niin paljoa menneiden aikojen tunnelmia. Keskisuuri nonetti tuntuu oivallisen kokoiselta kokoonpanolta. Harmoniat soivat kauniisti, mutta solsteillekin jää tilaa hengittää. Levyä ei oikein malta olla vertaamatta Teppo Mäkysen Teddy’s WestCoastersiin, sen verran samanlaisilla tyynillä apajilla nämä nonetit nimittäin kalastavat. Tässä vertailussa Tigers Are Better Lookingin vahvuus on sen yhtenäisyys – 39 minuuttinen kokonaisuus soljuu mukavasti kappaleesta toiseen ja yksi omista hyvän levyn yleisistä tunnusmerkeistä täyttyy, kun Tigers Are Better Looking päättyy, sen laittaa mielellään uudestaan soimaan.

Klarinettien soundi tuntuu levylle ja nonetille keskeiseltä piirteeltä. Sarpilan klarinettisoolojen lisäksi nimittäin myös baritonisaksofonia ja bassoklarinettia soittavan Ville Vannemaan bassoklarinettisoolo Wide Sargasso Sea kappaleessa tuntuu kohokohdalta. Tigers Are Better Looking on tyylillisesti hillitty, joten tuntuu erityisen sopivalta että solistien soittimina klarinetit nousevat vahvimmin esiin.

Laurell Pöyhösen musiikkia on usein kuvattu elokuvalliseksi. Tällä kertaa Matti Niveksen suunnitelemat levyn kannet ammentavat vahvasti musiikin kirjallisista lähtökohdista, typografisen etukannen lisäksi kappaleet muodostavat “Table of Contents“in ja soittajat ovat “The Cast“.

Kaiken kaikkiaan Tigers Are Better Looking on hyvä ja harkittu kokonaisuus joka viehättää niin kokonaisuutena kuin yksityiskohdiltaan alusta loppuun.

  • Valtteri Laurell Pöyhönen – sähkökitara, sävellykset
  • Antti Sarpila – klarinetti
  • Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival – alttosaksofoni, huilu
  • Jussi Kannaste – tenorisaksofoni
  • Antti Rissanen – pasuuna
  • Ville Vannemaa – baritonisaksofoni, bassoklarinetti
  • Ville Herrala – basso
  • Jaska Lukkarinen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *