April Jazz 2023 – Perjantai part 2


(Photo: Haappix)

Verneri Pohjola

Photo: Haappix

Trumpetisti Verneri Pohjola oli äskettäin studiossa uuden kansainvälisen kvintetin kanssa – levyä on lupailtu marraskuulle. April Jazzeihin kuitenkin Pohjola saapui vielä improvisoidulla soolo-ohjelmistolla jota kuultiin viime vuonna ainakin Odysseuksessa ja We Jazzissa.

Monipuolisesti Pohjolan trumpetismin eri puolia esittelevä setti koostui Louhisalissa viime ajoilta tutuista palasista, mutta kiitos sen improvisoidun luonteen jokainen keikka on myös uusi elämys. Nyt matka alkoi melodisemmasta perinteisemmästä trumpetinsoitosta josta edettiin laajennettujen soittotekniikoiden kautta elektroniikan värittämiin maailmoihin.

Ketterä elektroniikan ja efektien käyttö mahdollistaa paljon. Soolotrumpetti ei perinteisesti ole mitenkään yleinen konsertoinnin muoto, mutta Pohjolan konsertit osoittavat miten ketterällä elektronisella maustamisella ja pienellä ylimääräisellä rytmillä ja harmonialla soolotrumpettikin jaksaa viedä kuulijat setin tutkimusmatkalle. Jälleen kerran hieno ja intiimi esitys Pohjolalta.

  • Verneri Pohjola – trumpetti, elektroniikka, Otamatone

Steve Coleman and Five Elements

Alttosaksofonisti Steve Coleman on mielestäni jazzin ja improvisoidun musiikin väliinputoajia. 80-luvun puolessa välissä merkittäväksi hahmoksi noussut Coleman nousee nykyään varsin harvoin diggarien keskustelujen aiheeksi nykyään vaikka levytyksiäkin on kertynyt yli 30 ja M-Base kollektiivi oli 80-luvun lopulla merkittävimpiä uusia avauksia jazzin musiikillisessa naapurustossa.

Kokoonpanot ovat vaihtuneet, mutta Colemanin bändi on kantanut Five Elements -nimeä jo 80-luvulta asti. Linjakin on pitänyt – Colemanin musiikissa yhdistyvät jopa rituaalinomaisesta itseään toistava funk-komppaus ja sen päälle hallittu mutta komplekseille kierteillekin välillä lähtevä sooloilu. Se tuntuu Ornette Colemanin lanseeraaman harmolodisen free funkin sukulaiselta, mutta kuitenkin riittävän omanlaiseltaan. 2020-luvulla se tuntuu olevan tyylien pyörän pyöriessä hieman samanlaisessa asemassa kuin edellisen viikon Jukka Linkolan tentetin musiikki – 80- ja 90-luvun sykettä joka ehti tuntua aikansa vanhentuneelta mutta nyt toimii ja elää uudelleen.

Tällä hetkellä Five Elementsiin kuuluvat trumpetisti Jonathan Finlayson, basisti Rich Brown ja rumpali Sean Rickman – Finlayson ja Rickman olivat mukana myös bändin edellisessä Suomessa vierailleessa inkarnaatiossa Porissa 2016 ja Tampereella 2017.

Colemanin musiikki on konseptuaalisesti vahvaa, bändi tuntui soittavan hieman Autumn Leavesia demonstroidakseen että lähtökohdaksi meditatiiviselle jamittelulle kelpaa mikä vain ja mistä vain voidaan lähteä Five Elementsin omimmille poluille.

  • Steve Coleman – alttosaksofoni
  • Jonathan Finlayson – trumpetti
  • Rich Brown – basso
  • Sean Rickman – rummut

Verneri Pohjola ja Steve Coleman and Five Elements April Jazz 2023 -festivaaleilla Louhisalissa Espoon kulttuurikeskuksessa 29.4.2023


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *