Strandberg Project – The Works


Strandberg Project on ollut tällä vuosituhannella basisti Jan-Olof Strandbergin tärkein kanava uuden musiikin tekemiseen. Projektin monia puolia kattavasti esittelee uusi neljän CD:n boksi The Works jolle on koottu kattavasti. Mukana on paljon ennen julkaistua materiaalia, mutta aivan kokoelmasta ei ole kysymys sillä ennen julkaistua materiaalia on osin remiksattu ja uuttakin on mukana.

Strandberg Projectin musiikki tuntuu ennenkaikkea soitintaan rakastavan sähköbasistin musiikilta. Funk, fuusio ja proge ja muutkin genret yhdistää tanakka bassottelu – Strandberg Project on soittamisesta nauttivien muusikoiden musiikkia.

Ensimmäinen levy Nordic Treatment todistaa alkutahdeista asti että nyt ollaan basistien maailmassa. Levyn vieraana kuullaan bassossa ja laulussa Paul Jacksonia joka kuuluu jazz-funk basistien kovimpiin legendoihin erityisesti Herbie Hancockin funk-kauden ja Headhuntersin basistina. Basistien kohtaaminen tuntuukin keskeiseltä annilta – Jacksonin laulu on mukiinmenevää, mutta rennon funk/fuusion kohokohdaksi nousevat bassoherkuttelut.

Toinen CD Made in Finland Update kokoaa materiaalia useista lähteistä joka tekee levystä hieman tilkkutäkkimaisen. Erityisesti aiemmin julkaistuun Made in Finland -levyyn verrattuna nyt mukana on raitoja joissa on mukana laulaja Jenny Darren ja yhdellä laulaja Kev Moore. Alkuperäisen julkaisun näkyvä vierailija basisti Michael Manring on yhä vahvasti edustettuna, mutta Update vaihtaa konsistenssia kattavuuteen. Kun The Worksiin suhtautuu Strandberg Projectin eri vaiheiden laajana koosteena eikä merkittävien levyjen kokoelman on tässä logiikkaa. Ensimmäiseen levyyn verrattuna nyt meininki on enemmän modernien aikojen progehenkisempää kuin funk-pohjaista, mutta sähköbassoherkuttelu yhdistää. Kaikissa tyyleissään Strandberg Project on melko hillittyä fiilistelyä – ei niinkään bilefunkkia tai naula päässä suoritettua tiluttelua kun progeen lähdetään vaikka joiltakin kitareisteilta saadaan paikoin mehukasta tilutteluakin.

Kolmas CD on puolestaan yhtenäisempi levykokonaisuus. Progressive Construction on viiden vuoden takainen levy sellaisenaan. Strandbergin, kitaristi Sami Virtasen, kosketinsoittaja Jukka Gustavsonin ja Jartsa Karvosen ydinkvartetti paikoin puhaltaja William Suvanteella, beatboxaaja Felix Zengerillä, Tatu Turpeisella ja Perttu Sirénillä vahvistettuna fiilistelevät pehmeää modernia progea. Basso tuo jälleen usein kappaleisiin tanakan funk-henkisen pohjan – oli tyyli mikä vain niin Strandbergin sähköbasistin sielu tulee aina vahvasti esille. Vanhemman suomiprogen ystäville Gustavsonin urut tuovat mukavan tuulahduksen Wigwamia mukaan.

Paketin uusinta antia kuullaan neloslevyllä Creativity jossa on pitempiä studiovetoja Projektin G Livelabin 2022 keikoilta Helsingistä ja Tampereelta ja uusia studioraitoja. G Livelabin äänitysten laatu on sen verran korkea, että sinänsä vahvaa livetunnelmaa niistä ei tule, mutta melkein 13 minuuttisessa The Searcher / Good News Medleyssä sooloilussa on elävän tilanteen innostumista. Studioraita Rollercoaster puolestaan tarjoaa koko paketin vauhdikkainta menoa. Kaksi viimeistä raitaa Awakening ja Going Home on oheiskirjasessa merkitty bonus-raidoiksi. Niissä saadaan vielä yksi erilainen mauste mukaan kun pääosassa on Juhani Aaltosen alati uutta etsivä huilu.

Vaikka neljän CD:n paketti on hinnoiteltu varsin lompakolle sopivaksi – yhden LP:n vinyylijulkaisusta joutuu tänä päivänä usein maksamaan enemmän – niin tuhdin näkinen ja tuntuinen paketti jäänee varsin pienen yleisön herkuksi. Sitä voi kuitenkin lämpimästi suositella sähköbassokulttuurin fiilistelijöille – laaja kattaus erilaisia tyylejä joita Strandbergin tukeva bassottelu yhdistää.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *