Verneri Pohjola – Monkey Mind


On mielenkiintoista, että Verneri Pohjola ei ole vieläkään leaderina levyttänyt samalla bändillä kahta levyä. Tästä huolimatta hänen kvartettilevyillään on yhtenäinen, nyt jo tuttu soundi.

Uusi Monkey Mind -levy ei ehkä teknisesti ole kvartettilevy – “Edition Records All-Stars” -henkisen kokoonpanon (pianossa Kit Downes, bassossa Jasper Høiby ja rummuissa Olavi Louhivuori) kanssa levyllä nimittäin hääräilee syntetisaattoreissa ja tuotannossa Tuomo Prättälä ja muutamilla raidoilla soundia täydentävät Linda Fredriksson, Raoul Björkenheim ja huilussa Jusu Berghäll – mutta henkisesti se tuntuu selvältä jatkolta Ancient Historylle, Bullhornille ja The Dead Don’t Dreamille.

Ennakkosinglet panivat miettimään että kalastetaanko liikaakin vanhoilla vesillä, mutta kokonaisena levynä koettuna Monkey Mindilla on oma ilmeensä. Tuntuu, että Pohjola on entistä onnistuneemmin saanut syntetisoitua erilaisia musiikillisia puoliaan ja trumpetinsoittotekniikoita eheäksi, mutta moni-ilmeiseksi kokonaisuudeksi – ehkä levyn parasta antia on tarkkailla miten monissa eri väreissä Pohjolan trumpetti levyn aikana soikaan.

Itse levystä ei pääse tulemaan menneen kertauksen tunnetta, sen verran räväkästi sen avaa ärhäkkä Party in the Attic. Uudesta bändistä heti erottuu edellisiin Pohjolan kvartetteihin verrattuna Høibyn napakka basso joka jumputtaa kahdeksasosatkin selkeästi artikuloiden. Levy etenee kaaoksesta selkeyteen, jo Party in the Attic rauhoittuu viimeiseksi minuutiksi ja kakkosraita Space Diamonds löytää tiheätempoisesta jumputuksesta erittäin pohjolamaisen kauniin ja vahvan melodian. Kolmosraita Pohjola-Prättälä yhteistyösävellys Being Sentient onkin sitten levyn kummajainen kokeellisin suhinoin. Näiden lähtökohtien jälkeen ei enää sitten haittaakaan jos ollaan tutummilla vesillä.

En innostunut etukäteen mitenkään erityisesti Avance! -raidasta, mutta siitä on levyä kuunnellessa muodostunut levyn kohokohta joka yllättävän luontevasti kasvattaa bändin levyn koko kahdeksanhenkisen kaartin kokoiseksi tuntumatta mitenkään raskaalta ja kaiken lisäksi basisti Høibykin pääsee ehkä siinä parhaiten esille.

Dance in the Morning kappaleessa ilahduttaa kolmen soinnun kuvia joka tuntuu selvältä viittaukselta Pohjolan ennenkin esille nostamaan Miles Davisin Filles de Kilimanjaroon ja sen päätösraita Mademoiselle Mabryyn. Sekin tuo mieleen Bullhorn -levyn hyvällä tavalla.

Monkey Mind on ehdottomasti vuoden jazzjulkaisujen kohokohtia – uskon kaikkien Pohjolan aiempien kvartettilevyjen ystävien olevan siihen tyytyväisiä.

  • Verneri Pohjola – trumpetti
  • Kit Downes – piano
  • Jasper Høiby – basso
  • Olavi Louhivuori – rummut
  • Tuomo Prättälä – syntetisaattorit, ohjelmointi
  • + Linda Fredriksson – saksofonit
  • + Raoul Björkenheim – kitara
  • + Jusu Berghäll – huilu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *