Savoy JAZZFest 2024 – Lassy-Eskola: Nordic Stew


Timo Lassyn ja Jukka Eskolan viiden vuoden New Orleans- projekti Nordic Stew huipentuu nyt pääkallonpaikalla jazzin syntysijoilla paikallisten muusikoiden kanssa äänitettyyn levyyn ja Savoy JAZZFestien avauksesta alkavaan Suomen kiertueeseen. Kiertueelle New Orleansista mukaan tulevat pianisti David Torkanowsky, basisti Roland Guerin ja rumpali Jason Marsalis, kuuluisan veljessarjan nuorin vesa. Kotimaisena vahvistuksena mukana on myös Teddy’s WestCoastersista jazzyleisölle ehkä ennestään tuttu Miika Jämsä. Ennakkotiedoissa kerrottiin Jämsän soittavan tuubaa ja olikin iloinen yllätys nähdä hänen nousevan lavalle likimain yhden miikajämsän kokoisen sousafonin kanssa joka tuuban isoveljenä yleisöön päin suunnattuine kelloineen on astetta tykimpi peli bassosoittimeksi ja myös Kirk Josephin soittamana yksi Nordic Stew -levyn herkullisimmista elementeistä.

Livenä loppuunmyydyssä konsertissa projekti tuntui tulevan konkreettisemmin eloon kuin levyllä – erityisesti vapautunut kahdesta noin tunnin setistä koostunut keikka alleviivasi Nordic Stew’ta hyvän mielen projektina. Musiikki on menevää ja lyhyet tarinat kappaleiden takana valottivat hieman mistä Lassy ja Eskola löysivät innoitusta reissullaan. Ohjelmisto koostui levyn biiseistä, lisukkeena kuultiin kaksi projektissa syntynyttä toistaiseksi julkaisematonta biisiä.

New Orleans yhdistetään usein erityisesti jazzin alkuaikoihin, mutta Nordic Stew’n NO elää vahvasti nykyajassa moninaisin maustein – mistään DDT-henkisestä nostalgiaprojektista ei ole kyse. Parhaiten energiaa saatiin meneviin biiseihin ja molemmissa seteissä meininki parani loppua kohti, ehkä siinä määrin että setit tuntuivat loppuvan vasta kun parhaaseen nousukiitoon päästiin. Street funk -biisi King Cake, E and Two M’s ja The Duke of Bayou kolisivat kovaa.

New Orleansin vieraat antoivat leaderikaksikon paistatella parrasvaloissa ja tukivat tyylikkäästi, Torkanowsky osallistui myös puhallinhommiin toisen setin avanneessa salin perältä lavalle kulkeneessa kiertueessa. Encoren bassosoolossa Guerin näytti että kyllä väkevä soolokin irtoaa kun tarvitaan.

Lavalle pääsi myös toisen setin lopulla levyn paikallisen studioisännän kanssa äänittänyt ja Suomessa miksannut Abdissa Assefa juhlistamaan projektin huipentumista lyömäsoittimin. Sekin vahvisti viestiä että pitkä projekti on nyt valmis ja tuloksista päästään yhdessä nauttimaan. Mainio positiivinen avaus tämän vuoden JAZZFestille.

  • Timo Lassy – tenorisaksofoni
  • Jukka Eskola – trumpetti
  • Miika Jämsä – sousafoni
  • David Torkanowsky – piano & Wurlitzer, sopraanosaksofoni
  • Roland Guerin – bassot
  • Jason Marsalis – rummut
  • + Abdissa Assefa – lyömäsoittimet

Savoy JAZZFest 2024: Lassy-Eskola: Nordic Stew Savoy-teatterissa 6.3.2024


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *