Sointi Jazz Orchestra esitti Maria Schneiderin musiikkia Tiivistämöllä


Big band -kulttuuri on oma alalajinsa jazz kulttuurin alla. Big band -universumissa säveltäjien, sovittajien ja orkesterinjohtajien rooli on paljon suurempi ja big band -musiikin kehitystä on luontevampi lähestyä eri kulmasta. 1990-luvulta eteenpäin yksi tärkeistä suunnannäyttäjistä on ollut Maria Schneider jota ehkä big band -piirien ulkopuolella huonommin tunnetaan – lähes täydellinen poissaolo suoratoistopalveluista tässä varmasti yhä kasvavassa roolissa.

Suomalaiseen big band -kenttäänkin Schneiderilla on merkittävä epäsuora vaikutuksensa, niin Sointi Jazz Orchestran johtaja Rasmus Soinin kuin UMO Helsinki Jazz Orchestran tämänhetkisen johtajan, Ed Partykan, musiikissa kuulee usein schneidermaisia vivahteita.

Niinpä olikin luontevaa, että Sointi Jazz Orchestra kunnioitti Schneiderin työtä eilen Tiivistämöllä kokonaisen konsertin verran. Ohjelmistoon kuului vuonna 2007 julkaistu Sky Blue -levyn materiaali kokonaisuudessaan yhdellä lisäkappaleella ryyditettynä muutamin vierain 20 henkiseksi kasvatulla kokoonpanolla.

Vaikka Schneider nauttii ehkä enemmän muusikoiden, säveltäjien ja big band-musiikkiin erikoistuneiden kriitikoiden kuin suurten yleisöjen suosiosta on hänen musiikkinsa varsin helposti nautittavaa ja miellyttävän monipuolista kuunneltavaa. Kadi Vijan laulu, Tuomo Dahlblomin sähkökitara, Olli Karin harmonikka ja Mikko Antilan lyömäsoittimet värittivät Soinnin sointia mukavasti joskin Sointi on kunnostautunut toimintansa aikana laajan puhallinsoitinpaletin käytössä sen verran paljon, että kaikki tuntui bändille luontevalta.

Erityisen vaikutuksen solistina teki harmonikkataiteilija Kari. Omalle sukupolvelleni haitari oli soittimista hirveimpiä nokkahuilun jälkeen, mutta Cerulean Skies -kappale todisti väkevästi että harmonikka on mainio soitin myös suuremman kokoonpanon soolosoittimena.

Sointi Jazz Orchestra joht. Rasmus Soini

Guests:
Kadi Vija – laulu
Tuomo Dahlblom – kitara
Olli Kari – harmonikka
Mikko Antila – perkussiot

Puupuhaltimet:
Petteri Hietamäki
Sami Leponiemi
Frans Thomsson
Janne Saarinen
Pekka Seppänen

Trumpetit:
Teemu Mattsson
Mikko Pettinen
Joona Kilponen
Jasmin Afaneh

Pasuunat:
Mikko Haanpää
Kasperi Sarikoski
Hooper Santos
Akseli Salmioranta

Komppi:
Aleksis Liukko – piano
Oskari Siirtola – basso
Arttu Huopainen – rummut


Sky Blue – The Music of Maria SchneiderSointi Jazz Orchestra joht. Rasmus Soini Helsingissä Tiivistämössä 4.4.2024


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *