April Jazz 2024: Eve Risser Red Desert Orchestra

Eve Risser, photo: Olli Leino

(Photo: Olli Leino)

Pianisti/säveltäjä Eve Risser vieraili White Deser Orchestran kanssa Tampere Jazz Happeningissa 2016. Tuo kokoonpano jäi jälkikäteen ajatellen etäiseksi, levyn seuraan ei tullut TJH:n jälkimaininkien jälkeen juuri palattua ennen uuden Red Desert Orchestran levyn julkaisua.

Kun takatakatalven ensi lumet putoilivat Tapiolassa toi Red Desert Orchestra lämpimän harmattanin tuulahduksen April Jazzin avajaisiltaan. Puolentoista tunnin setti lähti hieman hitaasti liikkeelle hälyäänin, huminoin ja seesteisin introin, mutta kun homma lähti pyörimään ja neljän lyömäsoittajan rytmiikka lähti vetämään niin musiikissa oli riemua ja vetovoimaa.

Red Desert Orchestrassa kohtasivat avant-garde ja jopa free ilmaisu, seesteisempi sävelletty materiaali ja vahva afrikkalainen rytmiikka. Soitossa oli tekemisen meininkiä ja iloa. Risser itse tanssi ja hyppi vahvasti eläytyen, piano oli usein myös perkussiivisessa roolissa kyynärvarsin soitettuna tai kielten päälle asetetuin esinein preparoituna.

Vaikuttavan erilaisen hetken tarjosi baritonisaksofonisti Grégoire Tirtiaux Harmattan kappaleessa soittaen varsin Colin Stetson henkisen soolohetken. Erityisesti siinä hetkessä, mutta laajalti muutenkin bändi oli elävänä koettuna paljon Eurythmia levyä vahvempi kokemus vaikka papeilla. Erinomainen avaus Louhisalin ohjelmistolle!

Burkina Fasolaisilla lyömäsoittajilla oli 12 henkisessä kokoonpanossa keskeinen rooli, Photo: Olli Leino

Eve Risser Red Desert Orchestra jatkaa kiertuettaan Suomessa ja Virossa seuraavasti:

La 20.4. klo 19 Salo, Musine / SaloJazz Live
Ma 22.4. klo 18 Jaik – Telliskivi, Tallinn / Jazzkaar
Ti 23.4. klo 19 Tampere, G Livelab

 • Eve Risser, piano, sävellykset
 • Alexandra Grimal, alttosaksofoni
 • Sakina Abdou, tenorisaksofoni
 • Grégoire Tirtiaux, baritonisaksofoni, qarqabas
 • Nils Ostendorf, trumpetti, analoginen syntetisaattori
 • Matthias Müller, pasuuna
 • Tatiana Paris, sähkökitara, laulu
 • Ophélia Hié, balafon, bara, laulu
 • Mélissa Hié, balafon, djembé, laulu
 • Fanny Lasfargues, basso
 • Oumarou Bambara, djembé, bara
 • Emmanuel Scarpa, rummut, laulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *