April Jazz 2024: Alexander Hawkins Trio, Selma Savolainen Horror Vacui


(Photo: Haappix)

April Jazzissa käy varsin usein niin, että paatuneimpien jazzdiggarien makuun olevat kiinnostavat arkipäiväkeikat joutuvat tyytymään melko vähäiseen yleisöön. Näin keskiviikkonakin kun lauluyhtyeet Club for Five ja Rajaton vetivät Tapiolasalin täyteen niin loppuillan mielenkiintoinen pienyhtyekattaus sai tyytyä Louhisalissa noin 50 hengen yleisöön.

Alexander Hawkins Trio

Myöhäisillan keikan Louhisalissa avasi brittiläinen Alexander Hawkins Trio. Free-ilmaisuun ja avant-gardeen kalleellaan olevan pianisti käväisi Tampere Jazz Happeningissa Roberto Ottavianon kvintetissä ja soolona, joten oli mukava saada Hawkins nyt Espooseen jo yli 10 vuotta yhdessä soittaneen trionsa kanssa.

Setti alkoi samplerin tuottamalla sähköisellä hälyllä josta kohta alkoi dynaaminen ja mielenkiintoinen musiikin virta jossa oli pauhua ja herkyyttä, rytmiikkaa vapautta. Trio rakensi mielenkiintoisen kaaren erilaisista elementeistä, Hawkinsin samplerilta saatiin mukaan myös Sun Ra’n filosofista pohdintaakin.

Erityisesti vaikutuksen teki se, miten voimakkaalta trio tuntui vahvimmillaan. Tänä vuonna April Jazzeilla on koettu jo monta settiä jossa livenä musiikki on noussut levytettyä materiaalia korkeammalle tasolle ja Hawkinsin trio kuului ehdottomasti tähän osastoon – elävänä koettuna Carnival Celestial -levyn materiaali oli paljon levyä tenhoavampaa.

  • Alexander Hawkins, piano, sampler
  • Neil Charles, kontrabasso
  • Stephen Davis, rummut

Selma Savolainen Horror Vacui

Selma Savolainen Horror Vacui Photo: Haappix

Keskiviikon toisena bändinä kuultiin laulaja Selma Savolaisen Horror Vacui -yhtyettä jonka nimeä kantava levy sai helmikuussa Jazz-Emma palkinnon.

Bändissä on paljon potentiaalia, instrumentalistit edustavat kotimaista kärkeä – pianossa Toomas Keski-Säntti, trumpetissa ja flyygelitorvessa Tomi Nikku, klarineteissa Max Zenger, bassossa Eero Tikkanen ja rummuissa Okko Saastamoinen ja enimmäkseen Savolaisen säveltämässä musiikissa on mainio moderni ja kunnianhimoinen ote laulujazziksi.

Jäntevän Hawkinsin trion jälkeen tosin Horror Vacui tuntui hieman laimealta, oikein kunnon vääntöä ja dramatiikkaa ei juuri syntynyt – ainakaan sillä tasolla mitä tältä kaartilta ja Savolaisen sävellyksiltä voisi toivoa sen verran kovaa kaartia on kuitenkin bändiin saatu ja biisit tihkuvat synkkää energiaa josta voisi tulla livenä todella intensiivinen kokemus.

Paras oli säästetty setin loppuun – levyn avausraita Intense Ways to Recover oli setin, ja levynkin, väkevintä antia

  • Selma Savolainen, laulu
  • Toomas Keski-Säntti, piano
  • Eero Tikkanen, kontrabasso
  • Okko Saastamoinen, rummut
  • Tomi Nikku, trumpetti, flyygelitorvi
  • Max Zenger, klarinetit

Alexander Hawkins Trio ja Selma Savolainen Horror Vacui April Jazz 2024 -festivaaleilla Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa 24.4.2024


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *