April Jazz 2024: Christian McBride & Ursa Major


(Photo: Haappix)

April Jazzin viimeisenä päivänä instrumentaalijazz pääsi taas Tapiolasalin suurelle puolelle kun lavalle nousi basisti Christian McBride yhtyeineen.

McBride nähtiin Helsingissä Savoy JAZZFesteillä 2022 pitempään, joskaan ei aivan yhtäjaksoisesti toimineen, Inside Straight -yhtyeen kanssa, nyt oli vuorossa uudempi kokoonpano Ursa Major johon McBride on koonnut ympärilleen joukon nuoremman sukupolven muusikoita. Aivan suoraan koulunpenkiltä noin kolmikymppisten muodostama bändi ei kiertueelle sentään tule, Helsingin seudun jazzdiggareille ennestään tuttu voi olla ainakin saksofonisti Nicole Glover joka soitti myös 2022 JAZZFesteillä Artemis -bändissä ja myöhemmin vieraili Sibelius-Akatemian Dig. -festareilla.

McBride on kunnostautunut erityisesti perinteisemmän jazzin parissa ollen aina 90-luvulta alkaen yksi sukupolvensa arvostetuimmista jazzareista. Ursa Majorin musiikissa nuorempien soittokumppanien kautta mukaan hiipi myös fuusiota ja funkkiakin ja McBride bassotteli niin pystybassolla kuin sähköbassollakin.

Erilainen materiaali tuntui paljastavan ominaispiirteitä bändin soittajissa, saksofonisti Glover oli parhaiten kotonaan perinteisemmässä jazzissa kun taas kosketinsoittaja Mike King tuntui viihtyvän groovemman materiaalin parissa. Israelilaiskitaristi Ely Perlmanin johdolla bändi olisi ehkä voinut lähteä vähän erilaisiin äänimaailmoihin, ainakin Perlmanin setissä kuultu oma sävellys avasi hänen kitarastaan laajempia tasoja. Rumpali Savannah Harris puolestaan nousi suuren salin tasolle sooloissaan jossa oli asiallista meininkiä.

Vaikka nuoremmista soittajista vielä paikoin huomasi kokemattumuuden suuriin saleihin niin oli mukava nähdä kokoonpano nuorempia muusikoita joille McBride antoi tilaa tehdä omat juttunsa. McBride oli kuitenkin solistinakin suvereeni hahmo, erityisesti setin viimeisen biisin ja encoren funkbassottelut nauhattomalla sähköbassolla irtosivat komeasti.

YLE äänitti keikan ja siitä on pätkä jo kuultavissa Areenassa Jazzklubin April Jazz -koosteessa.

  • Christian McBride, basso
  • Ely Perlman, kitara
  • Mike King, koskettimet
  • Nicole Glover, saksofoni
  • Savannah Harris, rummut

April Jazz taisi olla tänä vuonna ennätyksellisen pitkä kahdeksanpäiväisenä ilman välipäiviä. Tämä ei ainakaan minulle näyttäytynyt heikkona tai turhaan venytettynä ohjelmistona vaan pikemminkin tuntui että ehkä April Jazz onnistui palvelemaan laajemmin erilaisia yleisöjä. Ainakin paatuneelle instrumentaalijazzdiggarille pelkkä Louhisalin ohjelmisto tarjosi runsaan kattauksen huippujazzia – James Brandon Lewis, Immanuel Wilkins, Alexander Hawkins, Peter Evans, Evansin bändissä soittanut Joel Ross ja Tapiolasalissa konsertinut McBride ovat kaikki instrumentiensa raskainta sarjaa ja festivaalisetit yleisesti ottaen onnistuneita.

Christian McBride & Ursa Major April Jazz 2024 -festivaaleilla Espoo Kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 27.4.2024


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *