April Jazz 2022: Timo Lassy Trio, Espoo Big Band feat. Robinson Khoury


Timo Lassy Trio

Timo Lassyn trio avasi lauantai-illan

April Jazzin tomon viikon Sellosalin big band-kimaran keskeltä löytyy myös yksi pieni kokoonpano, mutta se on sitäkin nimekkäämpi nimittäin Timo Lassy Trio.

Viime vuonna julkaistun Trio -levyn materiaalia kuultiin livenä viime vuonna paljon ympäri Suomea festareilla ja muilla keikoilla ja materiaalin kypsyttely on jatkunut tänä vuonna – viime kuussa trio pääsi esiintymään mm. Lontoon legendaariselle Ronnie Scott’s jazzklubille ja nyt Sellosalissa tämä kuului rentona ja vapautuneena soittona jossa ei paukkuja turhaan säästetty.

Rumpali Jaska Lukkarinen näytti heti ensimmäisessä biisissä että tänään on sokka irti. Lukkarinen on vuosien varrella kunnostautunut erittäin vahvana rumpalina jonka soolot usein irrottavat keikoilla yleisöltä suurimmat aplodit, mutta viime vuonna näkemilläni tämän trion keikoilla Lukkarinen soitti melko hillitysti – nyt ei tuosta ollut tietoakaan vaan saatiin kunnon mäiskettä ja energiaa monin paikoin.

Lassy on itsekin mainio solisti ja ehkä tämän trion suurin vahvuus onkin se miten Lassyn vahva persoona kannattelee jatkuvasti trioa – saksofonitriot kuulostavat usein hieman ohuilta, mutta tämän trion musiikki on aina riittävän runsaan tuntuista ja homma etenee. Menevämmän musiikin taitajana tunnetulta Lassylta tuntuvat myös balladit onnistuvan koko ajan paremmin. Nyt basisti Ville Herralan bassosointujen varaan rakentunut Sointu soi korvia hivelevän herkästi.

Levyn materiaalin ulkopuolelta kuultiin Lassyllen varsin epätyypillisen oloinen free jazz -henkinen töräytys joka toi mieleen Ornette Colemanin varhaiset sävellykset – kulmikas melodia ja sitten svengaavan kompin päälle hieman vapaata puhallusta ja hurja rumpusoolokin vielä. Tyylillisesti yllättävä, mutta tai ehkä juuri sen vuoksi maistuva riipaisu.

Trion yllättävän festariesiintymisen muuten big band-pitoisessa Sellosalin kokonaisuudessa selittänee se, että Espoo Big Bandin kapellimestarina jo kymmenen vuotta toiminut Marzi Nyman sovitti Trio-levylle jouset. Illan kaksi esiintyjää linkittävä hahmo saatiin itsekin yllättäen lavalle kun hän hiippaili setin päättäneen Orlo -biisin aikana pianon ääreen ja komppauksen lisäksi saatiin myös vähän 70-luvun Keith Jarrettin melodisemman puolen mieleen tuonut pianosoolo.

Hyvän tuulinen, energinen ja yleisön mukaan saanut setti – neljästä näkemästäni tämän trion keikasta ehdottomasti vahvin esitys!

 • Timo Lassy – tenorisaksofoni
 • Ville Herrala – basso
 • Jaska Lukkarinen  – rummut
 • Marzi Nyman – piano

Espoo Big Band feat. Robinson Khoury

EBB:n solisti Robinson Khouryn ympärille oli koottu monipuolinen ohjelmisto

Illan toisena esiintyjänä kuuitiin sitten April Jazzin kiintotähteä, “kotijoukkue” Espoo Big Bandia Marzi Nymanin johdolla. Tänä vuonna EBB:n setti rakentui vierailevan solistin ympärille.

Ranskalaispasunisti Robinson Khoury lienee Suomessa vielä varsin harvojen tuntema soittaja, mutta hänen monipuolisten musiikillisten kiinostustensa ympärille oli rakennettu vahva setti johon saatiin erityisesti ensimmäiselle Suomen vierailulle myös paikallista väriä. Erilaisista musiikkikulttuureista kiinnostunut Khoury oli valinnut ohjelmistoon alkuun hieman Sibeliusta ja myöhemmin kansanlaulun Kuulin äänen jota Nyman säesti asiaankuuluvasti harmoonilla.

Khouryn soitossa kuului usein arabialaisen musiikin vaikutus – tuota osastoahan saadaan häneltä lisääkin ensi keskiviikkona April Jazzeilla Sarab-yhtyeen riveissä. Pasunistina hän käytti tässä taitavasti soittimen luontaisia mikrotonaalisia mahdollisuuksia ollen kuitenkin myös tarkka fraseeraaja. Pasuunan hallinta oli ihailtavaa.

Settiin mahtui kaikenlaista – kansanmusiikkitunnelmaa meiltä ja muualta, tribuutti Chick Corealle, modernia big band-ilmaisua ja avant-gardeakin. Khouryn tämän viikon perjantaina julkaistulta Broken Lines -levyltä pienenä välipalana kuultu Estampe No2 heilautti tunnelman hetkeksi vallan abstraktiksi.

Lassyn trion tapaan myös EBB:n solistit kunnostautuivat. Trumpetisti Kalevi Louhivuori näytti väkevästi omaa osaamistaan ja yllämainitulla Estampe No2:lla Mikko Innanen oli elementissään.

Innostavan ja monipuolisen setin kruunasi riehakas New Orleansin musiikki/juhlimiskulttuurista innoittunut Bourbon Party jossa todella otettiin musiikista ilo irti ja Timo Lassykin saatiin uudestaan lavalle puhaltamaan komea soolo.

Erittäin onnistunut setti ja festivaali-ilta – molemmissa seteissä tuntui että oli jotain poikkeuksellista ilmassa. April Jazz 2022 lauantai oli minulle yksi viime vuosien parhaita festivaali-iltoja.

Timo Lassy palasi lavalle EBB:n setin huipennukseen
 • Robinson Khoury – pasuuna
 • Espoo Big Band joht. Marzi Nyman
 • Trumpetit:
  Kalevi Louhivuori, Tero Lindberg, Janne Toivonen, Sami Pöyhönen

 • Pasuunat:
  Pekka Laukkanen, Jay Kortehisto, Markus Larjomaa, Heikki Tuhkanen

 • Saksofonit:
  Ari Jokelainen, Max Zenger, Manuel Dunkel, Jussi Kannaste, Mikko Innanen

 • Rytmisektio:
  Riitta Paakki, piano
  Jarmo Saari, kitara
  Vesa Ojaniemi, basso
  Rami Eskelinen, rummut

Timo Lassy Trio ja Espoo Big Band solistina Robinson Khoury April Jazz 2022 -festivaaleilla Sellosalissa 24.3.2022


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *