Pianisti Jean-Marie Machadon Majakka aloitti kiertueensa Helsingistä


Majakan musiikki ei jäänyt Tauno Palon varjoon

Ranskalaispianisti Jean-Marie Machadon suomalaisittain mielenkiintoisesti nimetty Majakka -kvartetti aloitti eilen Baltian kiertueensa Helsingistä jaZZanti-keikalla Hakasalmen huvilalla. Keikka oli tämän muutoin seitsemän keikkaa Virossa ja neljä Latviassa käsittävän kiertueen ainoa esiintyminen Suomessa.

Heti alkutahdeista kävi ilmi, että Majakan musiikki on suorastaan korviahivelevän melodista kamarijazzia. Hienovarainen tyylitaju ohjaa kaikkea tekemistä – Vincent Segalin sello näyttelee sekä pehmeän basson että lyyrisesti laulavan sellon tyypillisempää roolia ja Zé Luis Nascimenton hillitty lyömäsoitintyöskentely pitää yllä rytmiikkaa muille instrumenteille paljon tilaa jättäen. Jean-Charles Richardin saksofonit olivat ylevän laulavassa melodiallisessa roolissa.  Machado itse väritti ensimmäisessä kappaleessa pianon ääntä myös pienellä preparoinnilla, muutama kielille asetettu puupalikka sai mielenkiintoisesti pianon kuulostamaan harppu tai harpsikordimaiselta – yksinkertaisin keinoin tehokasta jälkeä.

Machadon musiikki sisältää monia vivahteita ja vaikutteita eri maista joita häpeilemättä nivotaan yhteen ja lopputuloksena saatiin universaalin kaunista rajat ylittävää musiikkia joka lopuksi puhkesi tanssiinkin brasilialaisin rytmein encorekappaleessa.

  • Jean-Marie Machado  piano
  • Jean-Charles Richard   saksofonit
  • Vincent Segal   sello
  • Zé Luis Nascimento lyömäsoittimet

One response to “Pianisti Jean-Marie Machadon Majakka aloitti kiertueensa Helsingistä”

  1. Itse “löysin” Majakka-albumin Bandcampista noin vuosi sitten, epäilemättä osin supisuomalaisen nimen perusteella. Suosikkiraitani on “Gallop impulse”. Machadon musiikki puhuttelee kaltaistani kuluttajaa, jolla siirtymä klassisesta musiikista jazziin tapahtui suhteellisen hiljattain. Harmi, ettei oma aikatauluni sallinnut ekskursiota pääkaupunkiseudulle.

    La Buissone -merkin tallissa on muitakin mielenkiintoisia artisteja. Itse kuuntelen myös Jeremy Lirolan albumia “Mock The Borders”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *