Jukka Linkola The Tentet avasi tämän vuoden April Jazzin Sellosalissa

Photo: Lauri Lehtola

Pianisti/säveltäjä Jukka Linkolan edellisestä jazzyhtyelevystä on kulunut aikaa. EQ-yhtyeen Libau taitaa olla viimeisin jazzlevy jolla Linkola soittaa, mutta nyt 50-vuotistaiteilijajuhlan korvilla koittaa 90-luvulla yhden levyn tehneen The Tentetin uusi tuleminen, joskin pitkälti uusin soittajin – ainoa linkki 90-luvun levyttäneeseen tentettiin Linkolan itsensä ohella on kitaristi Markku Kanerva. Yhtyeeltä ilmestyi 21.4. uusi levy Rumba Liberte jonka julkaisua juhlittiin April Jazzin avajaiskonsertissa Leppävaarassa.

Uusi tentetti on lähes sama kuin pari vuotta sitten vanhaa The Tentet-musiikkia uudelleen Savoy JAZZFesteillä lämmitellyt kymmenikkö – puhaltimissa Jouni Järvelä, Manuel Dunkel, Kasperi Sarikoski ja Teemu Matsson, sähköisissä koskettimissa Seppo Kantonen, kitarassa Markku Kanerva, bassossa Vesa Ojaniemi, lyömäsoittimissa Mongo Aaltonen ja rummuissa Markus Ketola. Jonkunlainen “puoli-UMO” henkinen kokoonpano on siis kehissä.

Photo: Lauri Lehtola

Aika paluulle ei ole huono, kasari/ysärihenkinen fuusiomusiikki on tehnyt pientä paluuta jazzinkuuntelijoiden mieltymyksiin – joskin melko unohdetusta aikakaudesta yhä puhutaan. Linkolan uusi tälle kokoonpanolle sävelletty musiikki toimittaa odotetusti tuulahduksia ja tunnelmia ajalta jolloin jazzille oli luontevaa yhdistää monenlaisen rytmimusiikin elementtejä – funk-poljentoa, rumbaa, tangoakin.

Uusi levy kuultiin reilun puolentoista tunnin konsertissa kokonaisuudessaan, vain kahden viimeisen kappaleen Grandpa Pike ja Kantosen kanssa duona esitetyn herkän Near But Far Away järjestystä oli vaihdettu ja päälle saatiin pari encoreakin.

Keskeiseksi anniksi jäi musiikillisen linkin muodostaminen tämän hetken ja suomalaisen jazzin historian välille. Leppävaarassa nuoruutensa viettänyt ja jo ensimmäisillä April Jazzeilla 1987 esiintynyt Linkola osoitti että musiikissa on jatkuvuutta ja vuosikymmeniä ylittävää ja muusikot ja kuulijat yhdistävää voimaa. Mainio avaus jossa eli April Jazzin henki.

April Jazz jatkuu 29.4. asti Espoossa.

Photo: Lauri Lehtola
  • Jukka Linkola, piano, sävellykset
  • Jouni Järvelä altto,- ja sopraanosaksofoni
  • Manuel Dunkel, tenorisaksofoni
  • Kasperi Sarikoski, pasuuna
  • Teemu Mattsson, trumpetti, flyygelitorvi
  • Seppo Kantonen, koskettimet
  • Markku Kanerva, kitara
  • Vesa Ojaniemi, basso
  • Mongo Aaltonen, perkussiot
  • Markus Ketola, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *