April Jazz 2023 – Torstai


(Photo: Haappix)

Mnozil Brass – Gold

Tämän vuoden festarien ensimmäisenä ennakkoon loppuunmyyty konsertti taisi olla vaskiyhtye Mnozil Brassin keikka Tapiolasalin torstaissa. Tätä jazzihminen tietysti hieman ihmettelee, mutta ilmeisesti itävaltalainen vaskiyhtye nauttii vaskiväen luottamusta ja suosiota.

Seitsikon Gold ohjelmisto on kerännyt parhaita pätkiä bändin noin 30 vuoden taipaleelta. Pääosaan nousi pöhkö slapstickhuumori – ihan oivallista vappuviikonlopun aloitusmeininkiä, yleisö sai nauraa.

Vaikka seitsemän seinähullua vaskiveljestä käyttivät suuren osan ajasta älyvapaaseen koheltamiseen niin soittotaitoakin tarvittiin paketin uskottavuuden kasassa pitämiseksi. Erittäin vaikuttavaa olikin miten ilman vahvistusta soittanut porukka täytti Tapiolasalin vaivattoman tuntuisesti vahvoin sävelin ja stemmalaulukin onnistui.

Viihdyttävää meininkiä piisasi, vaikkakin tuntui että eväät vähän loppuivat kesken väliaikoneen noin 2 tuntia ja 45 minuuttia kestäneessä konsertissa. Vapun ajan, Oktoberfestin ja nousuhumalan musiikkiviihdettä.

 • Thomas Gansch, trumpetti
 • Robert Rother, trumpetti
 • Roman Rindberger, trumpetti
 • Leonhard Paul, pasuuna & bassotrumpetti
 • Gerhard Füßl, pasuuna
 • Zoltan Kiss, pasuuna
 • Wilfried Brandstötter, tuuba

Antti Lötjönen Quintet East

Photo: Haappix

Mnozil Brassin soitto meni sen verran pitkäksi että missasin hyvän pätkän Antti Lötjönen Quintet Eastin setin alusta. Bändi oli jo aikaisemmin kiertueella Suomessa uuden Circus/Citadel -levyn materiaalin kanssa, mutta virallinen levynjulkaisukeikka tapahtui nyt April Jazzeilla.

Keskellä kolmiosaista Circus/Citadel -suitea sisään tulo jätti tämän kuulijan hieman kelkasta pudonneen tuntemuksiin. Ilmeisesti nimikkoteos sai tällä kertaa varsin pitkän ja polveilevan tulkinnan. Settiin mahdutettiin sen päälle levyn muukin materiaali, paikoin hyvin tiiviinä versioina.

Setti ei iskenyt aivan yhtä lujaa kun G Livelabin alkuvuoden keikka, mutta yhtye edusti silti kunniakkaasti tämän hetken suomalaisen jazzin kärkeä – hyvässä tasapainossa suunnitelmallisuutta ja vapautta, monia vahvoja solisteja ja soittajapersoonallisuuksia jotka tässä kokoonpanossa mainiosti täydentävät toisiaan.

 • Antti Lötjönen – basso
 • Jussi Kannaste, tenorisaksofoni
 • Mikko Innanen, saksofonit, oboe
 • Verneri Pohjola, trumpetti, Otamatone
 • Joonas Riippa, rummut

Dawda Jobarteh / Stefan Pasborg Duo

Photo: Haappix

En ollut aiemmin tutustunut Gambiasta kotoisin olevan ja nykyään Tanskassa asuvan koran soittaja Dawda Jobartehin ja rumpali Stefan Pasborgin duomusiikkiin ja se osoittautui erittäin positiiviseksi yllätykseksi.

Pohjimmiltaan lempeä-ääninen harpun ja luutun kaltainen kora lähti setissä Jobartehin käsissä enemmän rock-henkisen menosoittimen suuntaan ja Pasborg innostui myllyttelemään oikein kunnolla. Menevä paahto vaikutti suuremman orkesterin tuottamalta jylinältä, Jobarteh osoitti että efekteillä ryyditettynä korasta on moneksi. Länsi-Afrikkalaisessa kitaramusiikissa usein läsnäolevaa melodista päivänpaistettakin oli selvästi mukana.

Jazzia saatiin mukaan sävellysten kautta – komean tulkinnan sai erityisesti Minguksen Better Get Hit In Your Soul.

Setin loppuun saatiin kirsikaksi kakun päälle lavalle vielä paljon Pasborgin kanssa yhteistyötä tehnyt Mikko Innanen. Ornette Colemanin Dancing In Your Head tuntui vierasta varten erityisesti valitulta kappaleelta, mutta näkyy duon levyn perusteella kuuluvan muutenkin ohjelmistoon.

Festivalain kirkkain väriläiskä tähän mennessä!

 • Dawda Jobarteh – kora
 • Stefan Pasborg – rummut
 • +Mikko Innanen – saksofoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *