Lassy-Eskola – Nordic Stew


Viimeistään The Five Corners Quintetissä yhden aikakauden suomalaisen jazzkentän määrittäviksi ääniksi nousseet Timo Lassy ja Jukka Eskola ovat käyneet New Orleansissa tekemässä levyllisen musaa paikallisten muusikoiden kanssa. Trumpetisti Leroy Jonesin avustuksella mukaan on saatu kovaa porukkaa – rummuissa ehkä monillekin ensimmäisenä mieleen tuleva tyyppi jos aktiivista New Orleans -jazzrumpalia kysytään, Herlin Riley, pasuunassa Marsaliksen maineikkaan veljessarjan toiseksi nuorin, Delfayo Marsalis, pianossa ja sähköpianossa David Torkanowsky, sousafonissa Kirk Joseph, bassossa Roland Guerin, tuubassa Matt Perrine ja kolmantena kotimaisena voimana mukana vielä Abdissa Assefa lyömäsoittimissa, äänityshommissa ja miksaajana.

Yhteistä pohjaa Atlantin ylittävälle yhteistyölle löytyy Nordic Stew -levyllä helposti menevästä groovesta ja hyväntuulisesta soitosta – ehkä liiankin helposti. Sen verran vahvasti nimittäin levy tuntuu tutulta Lassy/Eskola -osastolta että New Orleans kulma on paikoin jopa helppo unohtaa. Kun asiasta on tietoinen niin kyllä New Orleanskin gumbon maku kuitenkin löytyy erityisesti monien puhallinten yhteistyöstä. Etenkin kun Dirty Dozen Brass Bandin perustajiin kuuluvan Josephin sousafonin puhkuessa mehevät bassot saadaan mukaan jotain mitä ei ole ennen Lassy/Eskola henkisissä hommissa Härmässä kuultu.

Lassy ja Eskola ovat molemmat innostavia ja innostuvia solisteja ja on mukava kuulla heitä kontekstissa jossa hyviä puhaltajia on ympärillä lisää. Levyltä jääkin toivomaan että tällä aspektilla olisi herkuteltu enemmänkin – nyt levy kuulostaa usein liiankin tutulta Lassy/Eskolalta. Paljon kovempaankin irtiottoon olisi ollut mahdollisuudet.

Projektia voi kuitenkin pitää onnistuneena, Lassyn ja Eskolan tuttu meininki pysyy keskiössä nimekkäiden vieraidenkin läsnäollessa ja uusia ulottuvuuksiakin löydetään mukavasti.

Tällä viikolla 6.3. jo tätä kirjoitettaessa loppuunmyydyssä Savoy JAZZFestin avauskonsertissa ja sitä seuraavalla noin viikon kiertueella päästään kuulemaan miten materiaali toimii livenä. Levyn soittajista Suomeen ja Tallinnan Philly Joe’sin keikalle saapuvat Torkanowsky ja Guerin ja rumpuihin saadaan Marsalis-veljesten kuopus Jason. Puhaltimiin lisäpontta tuo Teddy’s WestCoasterista jazzväelle jo tuttu Miika Jämsä. Helsinki-Turku-Tampere-Hanko-Oulu-Tallinna. Sitten muutaman päivän tauon jälkeen 16.3. jatkaa suomalainen Peelahtava miehitys Kuopiossa Winter Jazzeilla – rummuissa siellä Severi Sorjonen, bassossa Antti Ahoniemi ja pianossa Juha Valjakka.

  • Timo Lassy – tenorisaksofoni
  • Jukka Eskola – trumpetti
  • Herlin Riley – rummut
  • David Torkanowsky – piano, Wurlitzer
  • Roland Guerin – basso
  • Delfeayo Marsalis – pasuuna
  • Kirk Joseph – sousafoni
  • Matt Perrine – tuuba
  • Abdissa Assefa – lyömäsoittimet